Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekološka katastrofa

Može li kontejner veličine zgrade spasiti Meksički zaljev?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 10 zemalja, među kojima i Hrvatska, ponudile su pomoć SAD-u u borbi protiv goleme naftne mrlje koja se širi Meksičkim zaljevom. Prema izvoru onečišćenja krenula je velika komora, izgrađena kako bi s dna skupljala naftu.

Hoće li ta golema konstrukcija zaustaviti ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu? Stotinu tona težak sustav veličine je zgrade od četiri kata. Izgrađen od betona i čelika, svojim crpkama i ventilima skuplja i skladišti naftu koja je iscurila. 'Trebat će oko dva dana da se spusti na dno. Morate biti svjesni da spuštamo veliki kontejner, koji bi trebao zahvatiti naftu koja curi. Moramo biti jako precizni, a s obzirom na dubinu, to je veoma složen proces', ističe Doug Suttles iz British Petroleuma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Unatoč dobrim prognozama BP: 'Top kill' ipak nije zaustavio curenje nafte Slika nije dostupna Nafta i dalje curi VIDEO: BP ne čini dovoljno, ovo je katastrofa

Posebna komora već se koristila, ali na znatno manjim dubinama. Hoće li funkcionirati i na većima, tek treba vidjeti. Znam da se svi nadamo da će kontejner obaviti posao, ali moram naglasiti kako je ovo prvi put da se ovaj sustav spušta na dubinu od 1500 metara. Molim vas, oprezno s očekivanjima', upozorila je koordinatorica Obalne straže Mary Landry. U najboljem slučaju, kontejner će biti u funkciji početkom sljedećeg tjedna. Očekuje se da bi mogao prikupiti čak 85 posto nafte koja curi. Nema prognoza kada bi curenje nafte moglo biti zaustavljeno. Ne zna se ni koliko će cijela operacija stajati, a zna se samo da će biti skuplja do 10 milijardi dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene