Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužen bivši pripadnik Armije BiH

Mostar: 19 godina nakon počinjenja, počelo suđenje za ratni zločin nad Hrvatima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devetnaest je godina prošlo od zločina nad Hrvatima u Doljanima, ali suđenje Sabitu Škampi počelo je tek danas u Mostaru.

Pred županijskim, Hercegovačko-neretvanskim sudom u Mostaru u utorak je počeo sudski postupak protiv bivšeg pripadnika Armije BiH za ratne zločine počinjene nad hrvatskim civilima u mjestu Doljanima u sjevernom dijelu Hercegovine.

Pročitajte i ovo Policija traga za osumnjičenima za ratne zločine u Baranji kazneno prijavljeni Policija traga za osmoricom zbog ratnih zločina u Baranji: "Ozljeđivali su ih, nanosili im patnju i bol, neki su se pokušali ubiti" Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo

>> Bivši logoraši: Koliku god kaznu Hadžić dobio, mala je!

Županijsko državno odvjetništvo tereti Sabita Škampu da je u sklopu masovnog napada Armije BiH na mjesto Doljani u općini Jablanica u ljeto 1993. godine ispalio projektil na obiteljsku kuću Ivana Žarića u kojoj se u tome trenutku nalazilo još četvero civila i troje djece. Žarić je tri dana nakon toga preminuo. Prvi svjedoci potvrdili su da je pokojni Ivan Žarić prepoznao bivšeg pripadnika Armije BiH neposredno prije nego što je na njihovu kuću ispalio tromblonski projektil.

Po navodima iz optužnice, u napadu na većinsko hrvatsko selo Doljane kojega su 28. srpnja 1993. izveli pripadnici 44. brdske brigade IV korpusa Armije BiH zajedno s lokalnim Bošnjacima, ubijen je 41 hrvatski civil i pripadnik Hrvatskoga vijeća obrane. U logor Muzej u Jablanici, kojim je upravljala Armija BiH, odvedeno je 185 hrvatskih mještana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene