Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oborine u Indiji

Ovo je glavna pokretačka snaga 3.5 bilijuna dolara vrijednog gospodarstva Indije: Sve je započelo nekoliko dana ranije od očekivanog

Indija
Indija Foto: Afp
Započele su monsunske kiše u Indiji povećavajući izglede za velike žetve i gospodarski rast. Donose i olakšanje od toplinskog vala

Monsunske kiše počele su u četvrtak na najjužnijoj indijskoj obali Kerali nekoliko dana ranije nego što se očekivalo, priopćio je nacionalni meteorološki ured, povećavajući izglede za velike žetve koje bi mogle potaknuti poljoprivredu i gospodarski rast u trećem po veličini gospodarstvu u Aziji.

Ljetne kiše obično počinju u obalnoj državi Kerali oko 1. lipnja i šire se po cijeloj zemlji do sredine srpnja, potičući sadnju usjeva poput riže, kukuruza, pamuka, soje i šećerne trske.

Monsun, pokretačka snaga gotovo 3,5 bilijuna dolara vrijednog gospodarstva zemlje, donosi gotovo 70 posto kiše koja je Indiji potrebna za navodnjavanje farmi i punjenje rezervoara i vodonosnika. Gotovo polovica indijskih poljoprivrednih površina, bez navodnjavanja, ovisi o godišnjim kišama od lipnja do rujna.

Redovite kiše tijekom sezone monsuna također će donijeti olakšanje od gorućeg toplinskog vala zbog kojeg su maksimalne temperature prelazile 50 stupnjeva Celzijevih u nekim sjevernim i zapadnim dijelovima zemlje.

Pročitajte i ovo Vrućina u New Delhiju Klimatske promjene Zbog toplinskog vala učenici pali u nesvijest: Azijsku državu zahvatile temperature više od 52 stupnja

Indija će vjerojatno dobiti prosječnu količinu kiše u lipnju, iako će maksimalne temperature u mjesecu vjerojatno ostati iznad normale, prema indijskom državnom meteorološkom odjelu (IMD). Očekuje se da će ovogodišnja monsunska kiša iznositi 106 posto dugoročnog prosjeka.

IMD definira prosječnu ili normalnu količinu oborina između 96 posto i 104 posto 50-godišnjeg prosjeka od 87 cm za četveromjesečnu sezonu. Ispodprosječne količine kiše u 2023. iscrpile su razine rezervoara i pogodile proizvodnju hrane. Vlada je odgovorila uvođenjem ograničenja izvoza riže, pšenice, šećera i luka.

Nastavak izvoza ovisi o tome koliko brzo će se proizvodnja oporaviti 2024., što nije moguće bez obilnih monsunskih oborina.

Pročitajte i ovo Promjenjivo vrijeme se nastavlja Vremenska prognoza U četvrtak dan će započeti sunčano, a kako će završiti otkriva meteorolog Ivan Čačić

Indija je drugi najveći svjetski proizvođač riže, pšenice i šećera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene