Lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" apsolutni je pobjednik nedjeljnih lokalnih izbora u Beogradu i s više od 45 posto osvojenih glasova može samostalno formirati vlast u prijestolnici Srbije sljedeće četiri godine, pokazuju preliminarni rezultati izbornog povjerenstva.

Galerija


Na osnovi više od 70 posto obrađenih biračkih mjesta, lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" ima 45,6 posto glasova, a izborni prag prošle su još samo tri od ukupno 24 liste iz izborne utrke, priopćilo je izborno povjerenstvo (GIK).

Vezani članci Prosvjed pred Skupštinom u Beogradu - 6 Prosvjedi u Beogradu i Novom Sadu: U srijedu ozlijeđene najmanje 42 osobe, uhićeni deseci prosvjednika Prosvjedi u Beogradu - 3 Policija žestokim udarima razbila prosvjednike u Beogradu, tukla i novinare - jedan snimio napad

Prema preliminarnoj listi GIK-a, u gradski parlament ulaze Vučićev SNS sa 64 mandata, lista bivšeg gradonačelnika "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobjeđuju" sa 18,71 posto imat će 26 vijećnika, a nekadašnji vaterpolski reprezentativac i aktualni gradonačelnik Novog Beograda Aleksandar Šapić 8,27 posto glasova i 11 vijećnika.

Iznad izbornog praga još je samo lista Vučićevih koalicijskih partnera na republičkoj razini - "Ivica Dačić - SPS - Dragan Marković Palma - JS" kojima 6,35 posto osvojenih glasova donosi devet mandata.

Vijećnički mandati ostali su nedostupni za 20 izbornih lista, među kojima su najbliže izbornom pragu bili pokreti Dosta je bilo i Dveri "Da ovi odu, a da se oni ne vrate" (3,87 posto glasova) i građanska inicijativa "Ne davimo Beograd - Žuta patka - Čiji grad - Naš grad - Ksenija Radovanović" sa 3,37 posto osvojenih glasova.

Debaklu oporbe na beogradskim izborima pridonijela je i Demokratska stranka (DS), koja ni udružena s Novom strankom nije uspjela prijeći izborni prag, dok radikali (SRS) Vojislava Šešelja s 2,4 posto glasova nisu dosegnuli ni polovicu od pet postotaka neophodnih za sudjelovanje u gradskoj vlasti.

Skupština Grada Beograda ima 110 vijećnika koji biraju gradonačelnika, a tko će sljedeće četiri godine biti na čelu Beograda, znat će se za 50-ak dana, najavio je sinoć vođa naprednjaka Aleksandar Vučić, koji je proglasio apsolutnu pobjedu Srpske napredne stranke i na jučerašnjim lokalnim izborima u Boru (60,03 posto), Arnađelovcu (59 posto) i Sevojnu (62,02 posto).

Na 1185 biračkih mjesta u Beogradu 1.606.693 birača mogla su birati između 24 izborne liste, a izlaznost je, prema podacima Gradskog izbornog povjerenstva, bila  veća od 50 posto.

Konačni službeni rezultati beogradskih izbora bit će poznati u ponedjeljak do 20 sati. (Hina)