Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliski istok vrije

Zašto su neke arapske zemlje stale na stranu Izraela u sukobu protiv Irana? Dugogodišnja savezništva polako se mijenjaju

Karta Izraela
Karta Izraela Foto: Afp
Mnoge arapske zemlje stale su na stranu Izraela tijekom iranskog napada. Bliski istok oduvijek je bio podijeljen, no do sada te su se podjele mogle generalizirati na određene etničke grupe. Posljednja eskalacija sukoba porušila je sva prethodna vjerovanja i savezi su, barem se tako čini, promijenjeni.

Iran je izveo masovni napad na Izrael, tvrdeći da je to odmazda za navodni izraelski napad na iransko veleposlanstvo u Damasku. U subotu navečer lansirali su više od 300 bespilotnih letjelica i projektila prema Izraelu. Međutim, izraelski su saveznici bili uključeni u obaranje iranskih prijetnji iz zraka.

Posebno zanimljivo bilo je uključenje jordanskih zračnih snaga u pomoć. Jordan je otvorio svoj zračni prostor izraelskim i američkim zrakoplovima, čak i obarajući dronove koji su prekršili njegov zračni prostor. Ovo je iznenadilo mnoge jer Jordan nije uobičajeno uključen u takve sukobe, prenosi DW.

Pročitajte i ovo Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

Osim vojne reakcije, postojala je i politička podrška Izraelu od strane nekih arapskih zemalja. To je bio znak da, unatoč prošlim nesuglasicama, arapske zemlje mogu surađivati s Izraelom u kriznim situacijama.

Napadi Irana također su okupili međunarodnu podršku Izraelu, uključujući ključne arapske države koje su kritizirale izraelsku ofenzivu u Gazi, ali su podržale izraelski vojni odgovor na iranske napade.

Kompleksnost Bliskog istoka

Jordan je, primjerice, bio vrlo kritičan prema izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi. Jedna od pet osoba u Jordanu je palestinskog podrijetla, uključujući i kraljicu te zemlje, a u posljednjih nekoliko tjedana došlo je do sve agresivnijih prosvjeda protiv Izraela.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Vjerujete li da se dobro dobrim vraća? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

U isto vrijeme, Jordan dijeli granicu s Izraelom i čuvar je džamije Al-Aqsa u Jeruzalemu, vrlo značajnog mjesta za muslimane, kršćane i Židove, i redovito surađuje s izraelskim vlastima.

Jordanske vlasti, koje također smatraju SAD važnim saveznikom, moraju uravnotežiti sve te suprotstavljene interese, svoju političku stabilnost i vlastitu samoobranu. Jordan je brzo rekao da se, pomažući Izraelu, zapravo branio.

"Neki objekti koji su sinoć ušli u naš zračni prostor presretnuti su jer su predstavljali prijetnju našim ljudima i naseljenim područjima", objavila je jordanska vlada u priopćenju.

Saudijska Arabija je još jedna zemlja koja je morala balansirati između vlastitih interesa, međunarodnih saveza i realpolitike istupima oko sukoba u Gazi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izbori na pragu Zašto se neće nadzirati sva biračka mjesta?

Bogata zaljevska država bila je spremna normalizirati odnose s Izraelom prije napada Hamasa, ali nakon što je Izrael pokrenuo svoju vojnu kampanju u Gazi ti su planovi stavljeni na čekanje.

Saudijska vlada pozdravila je pozive na prekid vatre u Gazi i kritizirala je ponašanje Izraela, ali upućeni redovito priznaju da su Saudijci privatno još uvijek zainteresirani za poboljšanje odnosa s Izraelom.

Iran kao nositelj revolucionalnog pokreta

Središnje bliskoistočne zemlje poput Iraka, Sirije i Libanona, čije je stanovništvo mješavina šijitskih i sunitskih muslimana uhvaćene su u središtu sukoba jer su i Iran i zaljevske države pokušale ondje izgraditi utjecaj.

Pročitajte i ovo Sastanak izraelskog ratnog kabineta Sukob na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Klizi li svijet u novi rat? Izrael će odgovoriti Iranu: ''Imamo planove za obranu i napad''

Iran godinama gradi svoj ugled revolucionarne snage na Bliskom istoku. Skupine koje Iran podržava uključuju šijitske muslimanske organizacije. One ovise o iranskoj financijskoj, vojnoj, logističkoj podršci. 

Jemenski pobunjenici hutisti, milicije poznate kao Snage narodne mobilizacije u Iraku i politička i vojna skupina Hezbollah u Libanonu članovi su saveza kojeg sponzorira Iran. Grupu Hamas također podržava Iran, ali je iznimka, jer su zapravo sunitski muslimani, zajedno s većinom Palestinaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene