Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob na Bliskom istoku

VIDEO/FOTO Klizi li svijet u novi rat? Izrael će odgovoriti Iranu: ''Imamo planove za obranu i napad''

Aktualno Galerija Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 1 Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 1 Foto: Screenshot Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Foto: Screenshot Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 3 Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 3 Foto: Screenshot Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 4 Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 4 Foto: Screenshot +8 Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 5 Galerija 1/13 >>
Iran je u subotu napao dronovima i projektilima Izrael, a sada je jedno od ključnih pitanja hoće li biti odgovora Izraela i u kojem obujmu.

 

  • Iran lansirao veći broj dronova i raketa prema Izraelu

  • veći dio njih je oboren, između ostalih, uz pomoć Amerikanaca i Britanaca

  • ranjeno dijete u Izraelu

  • Iranska misija pri UN-u objavila kraj napada, Iran upozorio SAD da se ne miješa

  • još nije jasno kakav odgovor priprema Izrael

  • međunarodna zajednica poziva na suzdržanost

Tijek događaja:

22:00 Izraelske obrambene snage kažu da je "sumnjiva zračna meta", za koju se vjeruje da je dron lansiran iz Jemena, oborena sustavom Iron Dome (Željezna kupola), poznatim kao C-Dome, u području Eilata.

Meta je ušla u izraelski zračni prostor iz smjera Crvenog mora, a vojska ju je pratila sve dok je nije uspješno oborila jedna od mornaričkih korveta klase Sa'ar 6, kaže IDF.

U Eilatu se nisu oglasile sirene jer nije bilo prijetnje civilima, dodaje vojska. To je drugo uspješno presretanje koje je izveo sustav C-Dome.

21:50 Iranski napad na Izrael izazvao je u nedjelju oduševljenje brojnih Palestinaca u Gazi kao rijetka osveta za izraelsku ofenzivu na njihovu enklavu, iako su neki rekli da sumnjaju da je Teheran napao samo kako bi se prikazao opasnim, a ne uzrokovao stvarnu štetu.

"Prvi put smo vidjeli rakete koje nisu pale na naša područja nego na okupiranu Palestinu", rekao je Abu Abdallah (32), misleći na teritorij koji je 1948. postao Izrael, a ne na okupiranu Zapadnu obalu i Gazu.

19:45 ''Imamo planove za obranu i napad, ali ništa više od toga ne mogu reći. Naš je cilj zaštititi naše građane'', kazao je glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari u izjavi za medije.

"Izrael je odobrio operativne planove i za ofenzivnu i za obrambenu akciju. Nastavit ćemo štititi državu Izrael i zajedno s našim partnerima nastavit ćemo graditi sigurniju i stabilniju budućnost za cijeli Bliski istok", rekao je Hagari.

18:15 Predsjednik Europskog vijeća EU-a podijelio je na društvenoj mreži X fotografiju koja pokazuje sastanak G7.

"Jednoglasno smo osudili iranski napad bez presedana na Izrael. Sve strane moraju biti suzdržane. Nastavit ćemo sa svim našim naporima raditi na deeskalaciji. Završetak krize u Gazi što je prije moguće, posebno trenutnim prekidom vatre, napravit će razliku", rekao je Charles Michel.

17:35 Saudijska Arabija pozvala je na smirivanje situacije zbog sinoćnjih napada Irana na Izrael. "Ministarstvo vanjskih poslova izražava duboku zabrinutost Saudijske Arabije zbog vojne eskalacije u regiji i njezinih ozbiljnih posljedica", stoji u priopćenju u kojem se poziva sve strane na maksimalnu suzdržanost i zaštitu regije i njezinih ljudi od opasnosti rata.

Kraljevstvo je obnovilo odnose s Iranom u ožujku prošle godine, a izvješća pokazuju da je Rijad možda tražio od Teherana da ne napada Izrael prije vremena, piše Sky News.

17:25 Američki predsjednik Joe Biden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da Sjedinjene Države neće sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi protiv Irana, rekao je dužnosnik Bijele kuće u nedjelju.

17:00 Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost rekao je da Izrael mora "luđački" odgovoriti na napad Irana, piše Sky NewsItamar Ben Gvir rekao je da Izrael "ne smije biti lukav".

"Koncepti obuzdavanja i proporcionalnosti su koncepti zastarjeli 7. listopada. Kako biste uspostavili odvraćanje na Bliskom istoku, morate im pokazati da ste poludjeli i potpuno izgubili razum", rekao je Ben Gvir.

15:20 Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell sazvao je za utorak sastanak ministara vanjskih poslova članica Europske unije s obzirom na to da napad Irana na Izrael bez presedana potiče bojazan od širenja rata na Bliskom istoku. "Naš je cilj pridonijeti deeskalaciji i sigurnosti u regiji", poručio je.

''U ime država članica EU-a, najoštrije osuđujem iranske napade na Izrael i pozivam sve strane na krajnju suzdržanost. Upravo sam razgovarao s iranskim ministrom vanjskih poslova Abdollahianom kako bih prenio ove poruke i pozvao Iran da ne eskalira dalje'', dodao je Borrell.

 15:15 Zbog iranskog napada na Izrael sazvan je i video sastanak G7 za nedjelju poslijepodne, kao i izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

15:10 Američki predsjednik Joe Biden navodno je odvratio  izraelskog premijera Benjamina Netanyahua od pokretanja osvetničkog napada na Iran koji je sinoć lansirao oko 300 dronova i projektila na Izrael, piše New York Times. Biden je navodno rekao izraelskom premijeru da je presretanje gotovo svih letjellica i projektila velika pobjeda te da daljna odmazda nije potrebna. 

15:00 Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova naglasilo je da Iran mora platiti "početnu cijenu" za svoj napad. Iranska revolucionarna garda mora biti priznata kao teroristička organizacija, rekao je glasnogovornik Lior Haiat.

"Bolne sankcije" također moraju biti nametnute Iranu, uključujući i na području projektila, dodao je.

"Izrael ima pravo braniti se pred velikim napadom Irana. Izrael se uspješno obranio od iranske agresije i nastavit će to činiti u budućnosti", stoji u priopćenju.

Iranski napad na Izrael, njegove prijetnje upućene SAD-u i opskrba Rusije oružjem "ugrožavaju svjetski mir", rekao je Haiat i dodao: "Upravo je to razlog zašto Iran nikada ne smije nabaviti nuklearno oružje".

14:48 Britanski premijer Rishi Sunak u nedjelju je rekao da su britanski vojni zrakoplovi oborili bespilotne letjelice koje je, u napadu na Izrael lansirao Iran te je pozvao da prevlada pribranost kako bi se izbjegla eskalacija sukoba.

"Zalažemo se za sigurnost Izraela i šire regije, što je, naravno važno i za našu sigurnost ovdje kod kuće. Sada svi trebamo razmisliti hladne glave" i pribrano, istaknuo je britanski premijer koji bi se kasnije u nedjelju trebao pridružiti razgovorima čelnika G7.

14:00 "Iran je obavijestio SAD da će njegovi napadi na Izrael biti ograničeni i radi samoobrane", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian. Dodao je da je Iran obavijestio svoje susjede o udarima 72 sata unaprijed.

"Obavijestili smo naše prijatelje i susjede u regiji da je odgovor Irana protiv Izraela siguran, legitiman i neopoziv", rekao je na tiskovnoj konferenciji.

13:20 "Osuđujem ovaj napad Irana na Izrael, želimo da dođe do deeskalacije i preporučujemo našim državljanima da ne putuju u Izrael', rekao je premijer Andrej Plenković te dodao kako se Hrvatska, kao i europski partneri zalaže za deeskalaciju sukoba.

Rekao je kako hrvatsko veleposlanstvo nema informacija o tome da je bilo koji hrvatski državljanin u Izraelu stradao.

12:58 Rusija je pozvala sve strane da pokažu suzdržanost i izrazila je zabrinutost zbog daljnje eskalacije nakon što je Iran preko noći lansirao projektile i bespilotne letjelice na Izrael.

"Računamo na države u regiji da će postojeće probleme riješiti političkim i diplomatskim sredstvima", stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Moskva je dodala da je više puta upozoravala da Vijeće sigurnosti UN-a nije bilo u stanju "adekvatno" odgovoriti na napad na iranski konzulat u Siriji, u kojem je ubijeno sedam časnika Islamske revolucionarne garde, uključujući najviše zapovjednike.

12:49 Papa Franjo pozvao je Iran i Izrael da izbjegavaju bilo kakve akcije koje bi mogle potaknuti spiralu nasilja koja bi riskirala uvlačenje Bliskog istoka dublje u sukob. 

"Dosta je rata, napada i nasilja. Da dijalogu i miru", rekao je hodočasnicima na Trgu svetog Petra.

12:30 Nekoliko iranskih zračnih luka, uključujući teheransku zračnu luku Imam Khomeini International, otkazale su letove do ponedjeljka. Otkazani su i domaći letovi iz teheranske zračne luke Mehrabad i zračnih luka u Shirazu, Isfahanu, Bushehru, Kermanu, Ilamu i Sanandaju. Zapadni zračni prostor zemlje ostaje zabranjen za letove. Veliki zračni prijevoznici diljem Bliskog istoka najavili su otkazivanje nekih svojih letova, dok su druge morali preusmjeriti.

Lufthansa je do ponedjeljka obustavila letove za Aman u Jordanu, Bejrut u Libanonu, Erbil u regiji Kurdistan u Iraku i Tel Aviv u Izraelu.

Austrian Airlines obustavio je letove za Tel Aviv, Erbil i Amman do sutra, a letovi za Teheran obustavljeni su do 18. travnja. Emirates Airlines najavio je otkazivanje nekih svojih letova i preusmjeravanje drugih.

11:27 Nekoliko je država pomoglo Izraelu u obrani od iranskog napada. Državni tajnik američkog ministarstva obrane Lloyd Austin rekao je kako je američka vojska presrela desetke dronova i projektila. Uključeni su bili i britanski borbeni zrakoplovi, a glasnogovornik izraelske vojske rekao je da su francuski zrakoplovi pomogli u nadzoru izraelskog zračnog prostora. Istovremeno, oglasio se i Jordan koji je priopćio da je presreo više objekata koji su uši u njegov zračni prostor, prenosi BBC

10:30 Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres komentirao je iranski zračni napad na Izrael te pozvao obje strane na maksimalnu suzdržanost. Naglasio je da si Bliski istok, a ni svijet u cjelini ''ne mogu priuštiti još jedan rat'', prenosi BBC.

10:10 U procjeni situacije jutros nije donijeta nikakva odluka o izraelskom odgovoru na napad iranskih raketa i dronova, rekao je izraelski dužnosnik za Times of Israel. O potencijalnom odgovoru razgovarat će se u nedjelju na sjednici ratnog kabineta koja je zakazana za 14:30 sati.

09:58 Proturaketni sustav Željezna kupola uspio je s vrlo visokom točnošću oboriti veliku većinu projektila i dronova umjerenih prema tlu Izraela. IDF tvrdi da je dio projektila na Izrael poslan s teritorija Iraka i Jemena. Opširnije o proturaketnom sustavu kojim raspolaže Izrael pročitajte ovdje

9:40 "Napad Irana na Izrael kao odgovor za napad na Damask je gotov. Kažnjavanje Izraela je gotovo, ali ako Izraelci naprave novu pogrešku, iranski odgovor bit će puno žešći. Ovo je sukob Irana i Izraela, Amerikanci, ne miješajte se!" poručili su Iranci. 

9:19 Desetogodišnja djevojčica teško je ozlijeđena od gelera, a najmanje 31 osoba je završila u bolnici nakon napada.

9:15 SAD neće sudjelovati ni u kakvim ofenzivnim operacijama protiv Irana, američki predsjednik Joe Biden jasno je dao do znanja izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, rekao je viši dužnosnik administracije za CNN. Komentari su prenijeti tijekom telefonskog razgovora dvojice čelnika nakon iranskih osvetničkih napada na Izrael.

8:39 Načelnik glavnog stožera iranskih oružanih snaga rekao je da će svaka izraelska odmazda biti dočekana većim napadom od sinoćnjeg, prema državnim medijima. Zapovjednik Iranske revolucionarne garde rekao da će Teheran uzvratiti na svaki izraelski napad na njegove dužnosnike ili građane.

8:30 The Times of Israel piše da su izraelski dužnosnici izjavili da Iran nije uspio te je sada red na njih da ne spavaju. Viši izraelski izvor kojeg citira Channel 12 naglasio je da je "iranski napad bio strateški neuspjeh: "Sada se mogu spremiti i ne spavati u miru".

8:17 Iran je lansirao više od 300 dronova i projektila, objavila je izraelska vojska. Lansirane su balističke rakete, bespilotne letjelice i krstareće rakete, rekao je glasnogovornik IDF-a te rekao da su presreli 99 posto prijetnji. Od oko 170 bespilotnih letjelica, niti jedna nije ušla u Izrael jer su ih borbeni avioni i sustavi zračne obrane Izraela i saveznika ranije presreli. Od 120 balističkih projektila, mali broj pao je na bazu zračnih snaga u Nafatimu i prouzročio manju štetu, objavio je Izrael. Iranci tvrde da je napad bio uspješan i da su uništili važne vojne ciljeve, piše Sky news.

08:13 Osude napada Irana na teritorij Izraela izrazile su Njemačka, Francuska, Kina i Japan. Porukama osude pridružile su se španjolska i nizozemska vlada, a oglasile su se i EU i UN. 

Opširnije ovdje

07:58 Izraelska vlada vijećala je veći dio noći. 

07:52 Jordan je otvorio svoj zračni prostor nakon što ga je zatvorio zbog napada Irana na Izrael, objavile su tamošnje vlasti.  

07:47 Izraelski mediji pišu da se može očekivati značajan izraelski odgovor na iranski napad. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu savjetuje se sa svojim najbližim krugom ministara o tome kako odgovoriti, napisao je Haaretz. Međunarodna zajednica poziva na suzdržanost.

07:45 Američki predsjednik Joe Biden, koji je u petak upozorio Iran da ne napada Izrael nakon što je rekao da se takav scenarij čini neizbježnim, obećao je da će stati uz Izrael protiv Irana, priopćila je Bijela kuća.

Pročitajte i ovo Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Napad VIDEO/FOTO Iran napao Izrael dronovima i raketama: Mnogi su oboreni, ranjeno dijete, eksplozije i sirene u raznim dijelovima zemlje

07:45 Iran je rekao da je napad znak odmazde za navodni izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je poginulo sedam časnika Revolucionarne garde. Iranskom napadu se pridružili Hezbolah i hutisti, koji su također lansirali nekoliko dronova prema Izraelu.

07:40 Iransko veleposlanstvo pri UN-u objavilo je da se ovom akcijom odmazda za napad može smatrati zaključenom. "U slučaju da izraelski režim napravi još jednu pogrešku, odgovor Irana bit će znantno oštriji", navodi se u objavi iranske misije pri UN-u na društvenoj mreži X. "To je sukob između Irana i Izraela i Sjedinjene Države moraju ostati po strani", zaključuje se.

07:40 Manji broj projektila zemlja-zemlja pogodio je Izrael, ranivši pritom jednu djevojčicu. Nanijeta je i šteta jednom vojnom postrojenju na jugu.

07:35  Iran je lansirao više od 200 dronova i krstarećih i balističkih projektila na Izrael, objavila je izraelska vojska u nedjelju, ali zasad bez većih posljedica. Brojni dronovi i krstareći projektili koje je Iran poslao na Izrael, oboreni su već iznad Sirije ili Jordana, i to uz pomoć i Amerikanaca i Britanaca.

Pročitajte i ovo Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Odgovor na napad VIDEO/FOTO Obaranje iranskih letjelica: Pogledajte kako je noćas izgledalo nebo nad Izraelom

07:30 Iran je u subotu lansirao stotinjak dronova i krstarećih projektila na Izrael. Navodi se da je to "odgovor na brojne zločine koje je počinio cionistički režim, uključujući napad na konzularni odjel iranskog veleposlanstvo u Damasku". Riječ je o prvom iranskom izravnom napadu s njegova teritorija na Izrael u povijesti.

Rat u Gazi između Izraela i Hamasa, koji traje već sedmi mjesec, povećao je napetosti u regiji i proširio se na frontove s Libanonom i Sirijom. Islamska Republika Iran neprijatelj je Izraela i saveznik Hamasa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene