Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nove mjere

Sastaju se ministri obrane NATO-a: Na stolu važna pitanja o Ukrajini

Sjedište NATO-a
Sjedište NATO-a Foto: Afp
Ministri obrane NATO-a sastaju se u četvrtak u Bruxellesu na dvodnevnom skupu usredotočenom na potporu Ukrajini i zajedničke napore vezane za opskrbu oružjem i streljivom.

Ovaj skup je posljednji sastanak na visokoj razini uoči godišnjeg summita NATO-a, koji se održava u Vilniusu u srpnju, na kojem će odnos Saveza s Ukrajinom i potrošnja za obranu biti visoko na dnevnom redu.

Raspravlja se o potencijalnom povećanju obećanih izdvajanja za obranu kod zemalja članica s trenutnih dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemalja na 2,5 posto.

Očekuje se da će se ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov pridružiti ministrima u četvrtak, na sastanku takozvane Ukrajinske obrambene kontaktne skupine, koja koordinira isporuke oružja Kijevu.

Pročitajte i ovo Krivij Rih rat u Ukrajini FOTO Rusi raketirali Krivij Rih, ozlijeđen muškarac: "Uništenje je značajno"

Ovaj sastanak, na kojem sudjeluju i zemlje koje nisu članice NATO-a, predvode Sjedinjene Države, jer sam NATO Ukrajini ne isporučuje smrtonosno oružje.

Očekuje se da će ministri NATO-a s Reznikovom, čija zemlja teži postati članicom Saveza, razgovarati o tome kako produbiti veze u nadolazećim godinama.

Ministri će u petak raspravljati o novim regionalnim obrambenim planovima usmjerenim na bolju obranu teritorija Saveza u slučaju napada.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Prešli Rubikon Vučić o uhićenju kosovskih specijalaca: "Postoji jedan čovjek na Balkanu koji želi izazvati rat i sukobe"

Planovi su dio savezničkog cilja jačanja obrambenih kapaciteta NATO-a i odvraćanja u istočnoj Europi u okolnostima ruskog rata u Ukrajini.

Sastanak je zasjenjen kontinuiranim turskim blokiranjem primanja Švedske u NATO.

Švedska se nada da će postati članica obrambenog saveza do summita u Vilniusu, što je sve manje vjerojatno jer sve zemlje članice moraju pristati na primanje novog člana, a Turska to za sada odbija tražeći od Švedske ograničavanje aktivnosti kurskih boraca koje smatra teroristima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene