Obavijesti Pretražite Navigacija
Oglasio se MVEP

Grlić Radman šalje službenu notu zbog tvrdnji o uhićenim Hrvatima: ''Navodi državnog tajnika Zambije su netočni''

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputit će službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi zbog, kako navodi MVEP, netočnih tvrdnji zambijskog državnog tajnika vezano uz slučaj osmero hrvatski državljana uhićenih u Zambiji.

''Vezano uz netočne navode Dickson Matemboa, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije (MVEP RH), o slučaju osmero Hrvata optuženih u Zambiji, iznesenih jučer na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, MVEP će uputiti službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi'', najavljeno je u priopćenju sa Zrinjevca.

Ministarstvo će, navodi se, ''upozoriti kako hrvatski državljani nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom. Pored toga ukazat će i na netočnost tvrdnje gospodina Matemboa, iz koje proizlazi da je osmero hrvatskih državljana u više navrata s djecom prelazilo granicu. Pogrešno je navedeno i kazneno djelo koje se hrvatskim državljanima stavlja na teret''.

''Vezano uz navode da je dokumentacija hrvatskih državljana krivotvorena, Republika Hrvatska u ovom trenutku ne raspolaže službenom informacijom dobivenom od DR Konga, kao niti od Republike Zambije da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni. Sukladno Ustavu, Hrvatska će nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji'', zaključuje se u priopćenju hrvatskog MVEP-a.

Pročitajte i ovo Hrvati uhićeni u Zambiji Zamršeni slučaj posvojenja Preokret u Zambiji! Predstavnik policije ustvrdio: "Dokumenti iz Konga su lažni. Hrvatima ovo nije prvi put da su s djecom prešli granicu"

Zambijske vlasti iznijele nove optužbe

UN-ov Odbor za prisilne nestanke održao je saslušanje zambijske delegacije koju je predvodio Matembo, a Odbor je istraživao kako Zambija implementira odredbe Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka.

Odbor se zanimao za slučaj osmero Hrvata osumnjičenih u Zambiji za trgovinu djecom – što je zaključila istraga o porijeklu posvojenja, jesu li djeca uzeta iz svojih obitelji ili sirotišta te koje je mjere Zambija poduzela da posvajanja ne budu rezultat prisilnog nestanka.

Matembo je odgovorio da je osmero Hrvata s djecom prešlo iz DR Konga u Zambiju, pri čemu su zambijski granični službenici provjerili njihove dokumente i kontaktirali kolege iz susjedne zemlje.

Djeca u pitanju bila su u sirotištu, a skupini Hrvata to nije bio prvi put da su prešli granicu s djecom, naglasio je Matembo. U suradnji s kongoanskim vlastima utvrđeno je da je dokumentacija za posvajanje bila lažna, a vlasnik sirotišta je u bijegu. Djeca se trebaju predati kongoanskim vlastima, rekao je zambijski tajnik.

Pročitajte i ovo Andreja Metelko-Zgombić Ročište tek u svibnju? Državna tajnica o situaciji s Hrvatima uhićenima u Zambiji: "Ocjenjujemo to kao dobar pokazatelj"

Sumnje u trgovinu djecom

Osmero Hrvata uhićeno je početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

Četvero djece iz Demokratske Republike Kongo pod nadzorom su posebne jedinice za zaštitu i sigurnost djece, a na nepoznatoj su lokaciji zbog svoje sigurnosti. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene