Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija u ostalim zemljama

Zbog ruske agresije vodeća europska sila uvodi vojni rok?

Koliko stoji obavezni vojni rok? - 1
Koliko stoji obavezni vojni rok? - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Njemačka bi uskoro mogla uvesti obvezu vojnog roka, a odluku bi do ljeta trebao donijeti njemački ministar obrane.

S porastom zabrinutosti oko ruske agresije kao i nedostatka vojnika u njemačkoj vojsci početkom tjedna Konzervativna Kršćansko-demokratska stranka (CDU) na stranačkoj konvenciji izglasala je zahtjev da se postupno ponovno uvede služenje obveznog vojnog roka u Njemačkoj.

Mlade bi  se obvezalo na službu u vojsci ili u društvenom sektoru na određeno vrijeme. Njemački ministar obrane Boris Pistorius bi do ljeta trebao donijeti odluku.

Kako su druge zemlje u Europi riješile ovaj problem?

Pistorius trenutno testira razne modele, uključujući i švedski model. Nakon što je 2010. Švedska suspendirala obvezni vojni rok, ponovno ga je uvela sedam godina kasnije nakon ruske aneksije Krima, piše DW.

Svi 18-godišnjaci moraju se prijaviti i ispuniti odgovarajući online obrazac te obaviti pregled, ali na kraju do deset posto godišta, i muškaraca i žena, na kraju prihvati službu. Novače se samo volonteri.

U Danskoj postoji obavezna vojna služba od 18. godine, ali  samo za muškarce i to dobrovoljce. Žene bi se trebale novačiti od 2026. Produljen je osnovni vojni rok s četiri na jedanaest mjeseci.

U Hrvatskoj je služenje vojnog roka ukinuto 2008. Nakon čega je uvedeno dobrovoljno služenje. No zbog sve slabijeg odaziva već se neko vrijeme glasno raspravlja o ponovnom uvođenju neka vrste vojne obveze.

Prošle godne Latvija je ponovno uvela obvezni vojni rok na dobrovoljnoj osnovi, a od ove godine će svi muškarci od 18 do 27 godina biti unovačeni. Služba traje jedanaest mjeseci.

Ukrajina je ponovno uvela obvezni vojni rok ubrzo nakon ruske aneksije Krima 2014. godine. Nakon ruskog napada ukrajinska vlada donijela je zakon prema kojem svi muškarci od 18 do 60 godina mogu biti mobilizirani. Litva je također brzo reagirala i ponovno uvela vojni rok.

U Grčkoj su svi muškarci između 18 i 45 godina obvezni služiti vojsku, a to traje dvanaest mjeseci.

U Norveškoj se od 2016. i muškarci i žene moraju javljati na registraciju, alil u vojsku poziva samo dio onih koji se prijave.

Austrija nikada nije odustala od vojnog roka te se muškarci između 18 i 35 godina pozivaju u vojsku na šest mjeseci.

U Turskoj obvezni vojni rok je za muškarce između 20. i 41. godine te traje šest mjeseci. Vojni obveznici mogu skratiti svoje vrijeme u vojsci za četiri tjedna uz naknadu od oko 5.000 eura. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene