Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna kvaliteta hrane

Sumnjivo meso povučeno sa slovenskog tržišta bilo namijenjeno za Hrvatsku: Inspektorat zaustavio daljnju distribuciju

Sporna kvaliteta hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Sporna kvaliteta hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sporna kvaliteta hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sporna kvaliteta hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sporna kvaliteta hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sporna kvaliteta hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vedrana Jurčević Podobnik (Foto: Dnevnik.hr) Vedrana Jurčević Podobnik (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Tatjana Karačić (Foto: Dnevnik.hr) Tatjana Karačić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Biljana Borzan (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Šest slovenskih tvrtki povuklo je meso sumnjive kvalitete iz prodaje. Prerađeni proizvodi, ali i svježe meso svinjskog i goveđeg podrijetla stigli su iz Austrije. Obavijest o neispravnom mesu stigla je i u Hrvatsku, no ono nije opasno za zdravlje.

Iz jedne austrijske klaonice pred slovenske kupce stigli su prerađeni, ali i suhomesnati proizvodi te svježe meso 17 svinja i jednog goveda. Njihova su trupla austrijske inspekcije ocijenile kao – premršava. ''Sumnjamo da smo dobili tih 18 konkretnih životinja, ali kako nije poznato tko ih je nabavio i gdje su završile, sve se povlači'', rekao je Janez Posedi, direktor Uprave za sigurnost hrane.

Meso je bilo namijenjeno i za prodaju na hrvatskom tržištu. Državni inspektorat obavio je nadzor pristiglih sirovina i zaustavio daljnju distribuciju. Čeka se dodatna analiza. Meso i proizvodi, kažu, zdravstveno su ispravni.

''Ne mora značiti da će odmah imati nekakve posljedice za ljudsko zdravlje jer, kažem, postoje različite kategorije'', rekla je Vedrana Jurčević Podobnik s Odsjeka za higijensko-epidemiološki nadzor i uzorkovanje Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Pročitajte i ovo Meso/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Meso iz Austrije Šest slovenskih tvrtki povuklo iz prodaje meso sumnjivog porijekla

Pročitajte i ovo Krave i antibiotici/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Provjereno istražuje Nema recepta? Nema problema: Seljaci na svoju ruku liječe životinje čije meso jedemo, a antibiotik se prodaje - baš svakome

Nova europska uredba, koja na snagu stupa u prosincu, propisuje strože kontrole, posebno kada je riječ o uvozu iz trećih zemalja, ali i veće kazne zbog sumnjive hrane. ''Oni koji su se do sada pokazali da posluju dobro bit će manje pod nadzorom, a oni koji su do sada varali kupce bit će pod češćim inspekcijskim nadzorom'', kazala je Biljana Borzan, zastupnica u EU parlamentu.

Visinu kazne određivat će svaka država članica, pa tako i Hrvatska. ''Ili će ta sankcija biti najmanje u visini financijske dobiti subjekta koji je počinio takve prijevare ili će biti kao postotak prihoda subjekta'', objasnila je pomoćnica ministrice poljoprivrede Tatjana Karačić. Novi Zakon o službenim kontrolama u primjenu bi trebao 2020. godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene