Šest slovenskih tvrtki povuklo je meso sumnjive kvalitete iz prodaje. Prerađeni proizvodi, ali i svježe meso svinjskog i goveđeg podrijetla stigli su iz Austrije. Obavijest o neispravnom mesu stigla je i u Hrvatsku, no ono nije opasno za zdravlje.

Galerija


Iz jedne austrijske klaonice pred slovenske kupce stigli su prerađeni, ali i suhomesnati proizvodi te svježe meso 17 svinja i jednog goveda. Njihova su trupla austrijske inspekcije ocijenile kao – premršava. ''Sumnjamo da smo dobili tih 18 konkretnih životinja, ali kako nije poznato tko ih je nabavio i gdje su završile, sve se povlači'', rekao je Janez Posedi, direktor Uprave za sigurnost hrane.

Meso je bilo namijenjeno i za prodaju na hrvatskom tržištu. Državni inspektorat obavio je nadzor pristiglih sirovina i zaustavio daljnju distribuciju. Čeka se dodatna analiza. Meso i proizvodi, kažu, zdravstveno su ispravni.

''Ne mora značiti da će odmah imati nekakve posljedice za ljudsko zdravlje jer, kažem, postoje različite kategorije'', rekla je Vedrana Jurčević Podobnik s Odsjeka za higijensko-epidemiološki nadzor i uzorkovanje Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Meso/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Šest slovenskih tvrtki povuklo iz prodaje meso sumnjivog porijekla

Krave i antibiotici/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Nema recepta? Nema problema: Seljaci na svoju ruku liječe životinje čije meso jedemo, a antibiotik se prodaje - baš svakome

Nova europska uredba, koja na snagu stupa u prosincu, propisuje strože kontrole, posebno kada je riječ o uvozu iz trećih zemalja, ali i veće kazne zbog sumnjive hrane. ''Oni koji su se do sada pokazali da posluju dobro bit će manje pod nadzorom, a oni koji su do sada varali kupce bit će pod češćim inspekcijskim nadzorom'', kazala je Biljana Borzan, zastupnica u EU parlamentu.

Visinu kazne određivat će svaka država članica, pa tako i Hrvatska. ''Ili će ta sankcija biti najmanje u visini financijske dobiti subjekta koji je počinio takve prijevare ili će biti kao postotak prihoda subjekta'', objasnila je pomoćnica ministrice poljoprivrede Tatjana Karačić. Novi Zakon o službenim kontrolama u primjenu bi trebao 2020. godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr