Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba se nastaviti

Merkel: Reforme počinju davati rezultate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u srijedu u Bruxellesu da su teške i bolne reforme u zemljama članicama eurozone počele davati prve rezultate, iako se ne treba zadovoljiti prvim rezultatima.

"Sve države članice trebaju nastaviti sa strukturnim reformama i fiskalnom konsolidacijom. Znam da mnogi ljudi pate zbog bolnih mjera u nekim državama, ali ima dobrih vijesti, reforme su počele davati prve rezultate", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u obraćanju zastupnicima Europskog parlamenta, kojima je iznijela svoje stajalište o budućnosti EU-a i rješavanju sadašnje krize.

Kao primjere navela je Irsku, Portugal, Španjolsku i Grčku, gdje su cijene rada znatno pale, što jača njihovu konkurentnost. Merkel je pozvala europske partnere da na summitu EU-a sljedeći mjeseci postignu dogovor o konkretnom i ambicioznom planu o većoj fiskalnoj i ekonomskoj integraciji, koji bi se mogao provesti za dvije do tri godine

Istaknula je da će Njemačka učiniti sve da bi se očuvao euro te ponovila da ne treba bježati od promjene europskih ugovora kako bi se uklonile pogreške napravljene kada je stvarana monetarna unija. "Ne smijemo se bojati promjene ugovora, tamo gdje je to potrebno. Trebamo dovršiti ekonomsku i monetarnu uniju. Moramo biti hrabri, kreativni i ambiciozni", rekla je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Borba s političkom krizom Jedna europska zemlja odustaje od uvođenja eura u siječnju 2024., ministrica financija: "Nismo ispunili obećanja koja smo dali" Euro na bankomatu JEDNOSTAVAN RAZLOG Zašto na bankomatima dobivamo stare novčanice eura: Hrvatska kovnica izdala je kovanice, a što je s "hrvatskim" euronovčanicama?

>> Merkel: Trebat će izdržati još najmanje pet godina, nećemo prije iz krize

"Napori nisu uzaludni", rekla je Merkel, dodajući da se dosljednom provedbom reformi može računati na europsku solidarnost, primjerice iz Europskog stabilizacijskog mehanizma, trajnog fonda za pomoć zemljama eurozone u financijskim poteškoćama. Merkel je da se EU u rješavanju svoje krize ne može ugledati na neki presedan, jer je Unija jedinstveni sustav i da stoga treba biti inventivan, tražiti nova rješenja i biti ambiciozan.

"Ovaj proces je neizbježan", rekla je Merkel dodajući da unatoč prvim dobrim rezultatima "nema mjesta za samozadovoljstvo, jer još uvijek ima puno posla kako bi se vratilo povjerenje. "Njemačka će učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi se osigurala slobodna i prosperitetna Europa", rekla je. Ne spominjući nikoga konkretno, Merkel je kritizirala one koje traže popuštanje u sadašnjim naporima. "Umjesto toga moramo raditi korak po korak na svim razinama kako bi osigurali novu snagu EU-a", rekla je.

Merkel se zauzela za veću centralizaciju EU-a, što traži odustajanje od nacionalnog suveriniteta u osjetljivim područjima. "Jača koordinacija ekonomskih politika također će biti potrebna u područjima koja zadiru u nacionalnu suverenost. Mislim na područja poput tržišta rada i poreznu politiku. Trebaju nam rješenja koja stvaraju razumnu ravnotežu između potrebnih intervencija s europske razine i djelovanja država članica i njihovih parlamenata",rekla je.

Merkel je odbacila strahovanja da će njezini prijedlozi za daljnju integraciju eurozone dovesti do podjele između 17 članica koje dijele zajedničku valutu i ostalih članica. Ona je istaknula da je protiv "Europe dviju brzina" i da se zauzima za "Uniju dvostruke snage". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene