Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije summita

OPUŠTENO 'Nikad nije loš trenutak za pivo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je u nedjelju američkog predsjednika Baracka Obamu u Bavarskoj, govoreći o njemačko-američkom prijateljstvu koje traje unatoč nesuglasicama koje su se pojavile posljednjih godina oko pitanja prisluškivanja, javljaju agencije.

"Sjedinjene Države su naš prijatelj unatoč povremenim nesuglasicama", rekla je Angela Merkel ugošćujući Obamu u mjestu Kruen.

Pročitajte i ovo Odavanje počasti Alekseju Navaljniju u glavnom gradu Moldavije Aleksej Navaljni Članice grupe G7 traže da se razjasne okolnosti smrti najvećeg Putinovog kritičara Angela Merkel (Foto: AFP) Odbio potpisati priopćenje Merkel komentirala poruke s Twittera Donalda Trumpa: ''Teško je, deprimirajuće''

Barack Obama je doputovao u nedjelju ujutro u Muenchen kako bi sudjelovao na summitu G7 koji će se baviti širokom lepezom tema, od stanja globalne ekonomije, preko terorizma i siromaštva do klimatskih promjema, a nezaobilazno je i pitanje grčkog duga.

Njegov je posjet Bavarskoj počeo susretom s njemačkom kancelarkom u Kruenu, malom mjestu u bavarskim Alpama gdje se njih dvoje sastalo i s oko 2.000 stanovnika tog mjesta koji su Obamu dočekali pljeskom.

Obama im je poručio da "nikad nije loš trenutak za pivo i bijelu kobasicu", a da bi mogao, budući da je zaboravio svoje tradicionalne bavarske kožne hlače, u njihovom mjestu kupiti druge.

Za svog četvrtog posjeta Njemačkoj, Obama je kancelarku koja je bila uz njega nazvao "velikom prijateljicom i partnericom", te pozdravio čvrste veze Njemačke i Sjedinjenih Država.

Merkel je lagala Nijemcima da ih SAD neće špijunirati kako bi dobila izbore?

U dvorcu Elmau u blizini Kruena u nedjelju popodne Obami i Merkel pridružit će se i ostali čelnici Skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7). Na summitu će uz Obamu i Merkel sudjelovati čelnici Britanije, Kanade, Francuske, Italije i Japana.

Drugog dana priključit će im se irački premijer Haider al Abadi i pet afričkih čelnika, među kojima tuniski predsjednik Bedži Kaid Esebsi i njegov nigerijski kolega Muhammadu Buhari.

Europsku uniju će na summitu zastupati predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Obama je rekao da će se na sastanku na vrhu razgovarati o tome kako se suprotstaviti ruskoj agresiji u Ukrajini kao i ekstremističkim prijetnjama i klimatskim promjenama.

"Kroz sljedeća dva dana u dvorcu Elmau razgovarat ćemo o našoj zajedničkoj budućnosti, globalnoj ekonomiji koja stvara radna mjesta i mogućnosti, očuvanju jake i napredne Europske unije, jačanju novog transatlantskog trgovinskog partnerstva, suprotstavljanju ruskoj agresiji u Ukrajini te pobjeđivanju prijetnji poput nasilnog ekstremizma i klimatskih promjena", rekao je Obama u Kruenu.

"Na svim tim područjima vrlo smo zahvalni za partnerstvo i vodstvo vašoj kancelarki, Angeli Merkel", naglasio je.

Summit sedam najmoćnijih gospodarstava svijeta bit će treći na kojemu neće sudjelovati ruski predsjednik Vladimir Putin koji je isključen iz bivšeg formata G8 pošto je Rusija u ožujku 2014. pripojila Krim. Sve dok Rusija, optužena da podupire pobunjeničke snage na istoku Ukrajine, "ne bude poštovala međunarodno pravo, povratak formatu G8 nije moguć", rekla je kancelarka nedavno. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene