Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kina protiv intervencije u Siriji

‘Masovne civilne žrtve, veliki materijalni gubici, sve uznemirenije društvo...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
List kineske Komunističke stranke Narodni dnevnik upozorio je u ponedjeljak na stranu vojnu intervenciju u Siriji i ocijenio da bi odustajanje od Annanova plana uronilo zemlju ‘u ponor rata širokih razmjera’.

‘Nije teško zamisliti tip kaosa do kojeg će doći kad se Sirija nađe uronjena u građanski rat velikih razmjera koji bi izazvala zapadna vojna intervencija’, piše u komentaru Narodnog dnevnika.

‘Masovne civilne žtve, veliki materijalni gubici, sve uznemirenije društvo... Lekcije naučene iz grešaka počinjenih u Libiji još su svježe’ u sjećanju, piše dnevnik. Kina je dala zeleno svjetlo udarima NATO-a u Libiji prije nego je ocijenila da su zapadne snage prekršile UN-ov mandat za zaštitu civilnog stanovništva.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Christoph Heusgen Čelnik Minhenske sigurnosne konferencije: "Putin bi mogao narediti napad na članicu NATO-a" Ilustracija Rat u Gazi Hamas objavio svoju ponudu za kraj rata, uključuje tri faze

>> Clinton traži podršku Rusije u sirijskoj krizi

Kina, koja je zajedno s Rusijom stavila veto na dvije rezolucije UN-a kojima se kritizira režim Bašara al-Asada za nasilje nad stanovništvom, osudila je prošlog tjedna pokolj u kojem je smrtno stradalo više od 100 civilnih žrtava u Huli.

Novi sukobi na sjeverozapadu Sirije

Žestoki sukobi izbili su u ponedjeljak između postrojbi režima i ustanika u sirijskoj pokrajini Idleb, priopćila je nevladina organizacija, dan nakon izjava predsjednika Bašara al-Asada o odlučnosti da slomi ustanak.

Sukobi su izbili u okrugu Džabal al-Zaviji, uporištu ustanka gdje su se odvijali neki od najžešćih sukoba nakon izbijanja narodnog ustanka prije gotovo 15 mjeseci, ističe Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Tenkovi, minobacači i topovi bombardirali su nekoliko lokaliteta u Idlebu tijekom noći, objavilo je Sirijsko nacionalno vijeće, glavna oporbena koalicija.

Asad, koji ne priznaje da ustanici imaju široku potporu, rekao je u nedjelju u govoru pred parlamentom da ‘neće biti kompromisa u borbi protiv terorizma’ te da je sigurnost nacije ‘linija koja se neće prijeći’. Više od 13.400 osoba ubijeno je od 15. ožujka 2011., većinom civila smrtno stradalih u represiji. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene