Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svi znamo da pušenje ima negativan utjecaj na zdravlje te da je veoma opasno. No mnogi ne znaju za još neke probleme povezane s pušenjem...


Američki Centar za kontrolu bolesti tvrdi da osim već poznatih bolesti koje uzrokuje rak, kao što su primjerice srčani problemi, treba obratiti pažnju i na pasivne pušače - one koji žive i često su u društvu s pušačima, piše International Business Times.

Evo nekoliko manje poznatih činjenica o pušenju.

Vezani članci Slika nije dostupna Uznemirujuće fotografije stigle i na kutije cigareta: Hoćete li prestati pušiti? Slika nije dostupna HRVATSKOJ PRIJETI KAZNA Zakon još nije stigao ni do Vlade

1. Pušenje uzrokuje kronični katarakt - zamućenje koje se razvija u očnoj leći ili ovojnici očne leće. Katarakt je glavni uzrok sljepila. Pušenje oštećuje leću i povećava mogućnost za dobivanje katarakta. Ovo se odnosi na aktivne i pasivne pušače.

KRVAVI VIDEO Jesu li pretjerali s ovakvom reklamom?

2. Povećan rizik od dijabetesa

Aktivni pušači izloženi su visokom riziku razvoja dijabetesa. Istraživanje koje je trajalo 50 godina, pokazalo je kako se prestankom pušenja ovaj rizik drastično smanjuje.

3. Rak pluća nije jedini rak kojeg uzrokuje pušenje, tu su još rak bubrega, rak želuca, rak crijeva, rak jajnika, rak cerviksa, rak dojke, rak nosa i sinusa... Pušenje također uzrokuje ponovno vraćanje raka.

4. Utječe na imunitetni sustav

Pušenje uzrokuje upalne i neurodegenerativne bolesti. Pušači su podložniji gripi i upali pluća. Kemikalije u cigaretama oštećuju odgovor imunitetnog sustava te smanjuje razine antioksidanata u krvi.

5. Utječe na orofacijalnu genetiku kod djece

Ustvrđeno je kako je u SAD-u rođeno 2.600 djece s tim stanjem. Također su potvrdili da žene aktivne pušačice imaju veći rizik nego ne pušači da rode djecu s orofacijalnim problemima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook