Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekršena ljudska prava

Služi kaznu za ubostvo Ive Pukanića, no tužio je Hrvatsku i - dobio presudu!

Amir Mafalani
Amir Mafalani Foto: Afp
Sud u Strasbourgu je presudio da je Hrvatska prekršila ljudska prava osuđeniku za sudjelovanje u ubojstvu Ive Pukanića, Amiru Mafalaniju, jer su parnični troškovi koje je odlukom hrvatskog suda morao platiti državi, bili veći od naknade koju je dobio zbog ozljeda u prijevozu policijskim kombijem.

Amir Mafalani je u tužbi potraživao ukupno 18.000 kuna (2389 eura), tj. 5000 kuna za strah, 3000 kuna za tjelesne boli i 10.000 kuna za povredu dostojanstva. Tijekom postupka smanjio je tužbeni zahtjev na ukupno 7500 kuna (995 eura) od čega 500 kuna za strah, 1000 kuna za fizičku bol i 6000 kuna za povredu dostojanstva, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred Europskim sudom za ljudska prava (ESLJP).

Općinski građanski sud u Zagrebu je djelomično prihvatio podnositeljev zahtjev u visini od 1220 kuna (162 eura), a odbio u preostalom dijelu od 6280 kuna (833 eura) koji se najvećim dijelom odnosio na navodnu povredu njegova dostojanstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teške posljedice Sve više oboljelih od opasne bolesti, najviše ih je u jednoj dalmatinskoj županiji: Hospitalizirano devet beba

Prvostupanjski sud je smatrao da je podnositelj zahtjeva uspio sa 16,27 posto svog zahtjeva, a država sa 83,73 posto te je sukladno tome izvršio prijeboj međusobnih troškova i naložio podnositelju da državi plati 881,71 kuna (117 eura) parničnih troškova.

Presuda je postala pravomoćna, a država je zatim podnositelju isplatila ukupno 676,19 kuna (90 eura) u vidu glavnice za naknadu štete i obračunatih kamata.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Rješenje je BiH Milanović o slovenskoj kontroli granica: "Jedini način da se to spriječi je integracija BiH u EU"

Sukladno ranijoj praksi sud je ponovio da u situacijama djelomičnog uspjeha u sporu, visoki troškovi postupka mogu "pojesti" veliki dio ili cijelu novčanu naknadu, a ako ne postoje važni razlozi koji bi opravdali takav rezultat, takva situacija čini parnicu bespredmetnom i čini pravo te stranke na sud tek teoretskim i iluzornim.

U konkretnom slučaju troškovi koje je podnositelj morao platiti državi iznosili su 72 posto dosuđene naknade, a odbijanjem njegovih vlastitih troškova "izgubio" je cijelu dosuđenu naknadu za prouzročenu štetu. Nadalje, sud nije smatrao otegotnim po podnositelja to što je isprva postavio viši tužbeni zahtjev u odnosu na konačno postavljeni tijekom postupka, budući da je visinu nematerijalne štete, samu po sebi, teško procijeniti, navode u priopćenju.

Pročitajte i ovo Zavadlav bez ograničenja - 5 Kako je to moguće Sedam naušnica, brojne narukvice, remen... Filip Zavadlav ne prestaje iznenađivati u sudnici

Također, sud nije našao otegotnim ni okolnost što nije uspio sa osnovom tužbe za povredu prava osobnosti zato što je u svakom slučaju podnositelj uspio dokazati postojanje protupravnosti i uzročnu vezu sa pretrpljenom štetom.

Sud u Strasbourgu je utvrdio da su Mafalaniju povrijeđena prava zajamčena Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te pripadajućim prvim protoklom te mu je dosudio iznos od 117 eura za materijalnu štetu, 2500 eura za nematerijalnu štetu i 3200 eura za troškove i izdatke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene