Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješenje je BiH

Milanović o slovenskoj kontroli granica: "Jedini način da se to spriječi je integracija BiH u EU"

Na Diplomatskoj berbi, tradicionalnom događanju za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj, predsjednik Milanović je komentirao aktualna događanja, od veće kontrole granica susjedne Slovenije, do grčkih zahtjeva za izručenjem navijača.

Uzrok uvođenju slovenskih kontrola uz granicu s Hrvatskom leži u postupanju bosanskohercegovačkih vlasti prema ilegalnim migrantima, rekao je u srijedu predsjednik Zoran Milanović i dodao da se taj problem jedino može riješiti integriranjem BiH.

Milanović smatra kako je "problem prije svega u načinu na koji BiH to radi", odnosno nefunkcionalnost tamošnjih vlasti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ubilački pohod Ubojica Alen Rizvanović (33) koji je autom gazio ljude pronađen mrtav u svojoj ćeliji

"Sloveniji nemaš što zamjeriti, to bi vjerojatno i mi radili", kazao je Milanović novinarima u vinogradu na Plešivici u sklopu Diplomatske berbe.

Ocjenjuje da se radi o mjeri uvedenoj "radi vlastite domaće javnosti u Sloveniji" jer migranti ne prelaze granicu cestom.

"Ne kažem da bi se mogao ponašati drugačije da sam izvršna vlast", dodao je.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica "zakon opasnih namjera" Malenica izmjenama kaznenog zakona: "Novinari neće biti sankcionirani"

"Jedini način da se to spriječi je da se BiH što prije integrira u EU", poručio je Milanović i ponovio da ne postoje objektivni razlozi protiv toga.

"Ako Ukrajina može biti kandidat, BiH je trebala biti u Europskoj uniji", kazao je.

Ustvrdio je i kako bi uz jasnu europsku perspektivu za BiH prestala i "ta simpatija i ljubav (Milorada) Dodika prema Kremlju".

Pročitajte i ovo Kosovska policija Napad na policiju Na dan žalosti u BiH javni servis zbunio gledatelje, direktor pokušao promovirati politiku RS: "Ovo je ismijavanje"

"Nema tamo malignog ruskog utjecaja. On prestaje onoga trena kada BiH prebacimo na Zapad", kazao je Milanović.

Predsjednik je odbacio navode premijera Andreja Plenkovića da je SDP radio protiv ulaska Hrvatske u schengen.

"Koja opstrukcija... Hrvatska je još 2016. imala uvjete za schengen. Nemojmo se ponašati kao djeca", kazao je Milanović.

Pročitajte i ovo Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Oglasio se i Jandroković Božinović objasnio što znače punktovi na granici i hoće li ometati prolazak putnika

Grčka primijenjuje ratno pravo

Na pitanje o uhidbenom nalogu Grčke za 10 pripadnika BBB zbog sukoba s navijačima AEK-a u kojemu je ubijen jedan navijač grčkog kluba, Milanović je ponovio kako Grčka postupa kao da primjenjuje ratno pravo.

"Gledam na to sa stajališta ratnog prava. Uzeli su ljude za taoce. I sad hoće još - kad popuštaš, to imaš", kazao je predsjednik.

Pročitajte i ovo Ilustracija nema dokaza Puštena četvorica Srba koja su bila osumnjičena za napad na Kosovu

"Grčka to koristi za unutarnjopolitičke potrebe nekolicine ljudi. Očekujemo to i dalje", dodao je, istaknuvši kako bi situacija bila drugačija da je on na čelu vlade.

Milanović je komentirao i sukob naoružanog srpskog odreda s kosovskom policijom u kojemu je ubijen jedan kosovski policajac, dok su poginula četiri napadača.

"Činjenica je da su se momci smucali naoružani u nekakvim uniformama na sjeveru Kosova", kazao je Milanović.

"Što su ti Srbi radili naoružani? Netko je te ljude naoružao i to za borbena djelovanja", dodao je.

Osma berba

Osma Diplomatska berba za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija u Hrvatskoj održana je u vinogradu i vinariji obitelji Kolarić na Plešivici.

Domaćin ovogodišnje berbe grožđa Franjo Kolarić kazao je kako je za njega "velika čast što dolazi predsjednik Hrvatske s diplomatskim zborom".

Zoran Milanović Zoran Milanović (Foto: DNEVNIK.hr)

Milanović je pohvalio razvojni model plešivičkog vinarstva, istaknuvši kako nije moguće nadmetati se u količini.

"Ima vina (plešivičkih) koja bi da se drugačije zovu koštala 100, 200, 300 dolara...", kazao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene