Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginule tri osobe

Nastavljeno suđenje zbog tragedije u elektrani: "Doći će Uskrsni ručak, a stolice naše djece su prazne"

Aktualno Galerija Suđenje za HE Dubrovnik - 3 Suđenje za HE Dubrovnik - 3 Foto: DNEVNIK.hr Maro Pozniak, otac stradaloga radnika - 3 Maro Pozniak, otac stradaloga radnika - 3 Foto: DNEVNIK.hr Maro Pozniak, otac stradaloga radnika - 1 Maro Pozniak, otac stradaloga radnika - 1 Foto: DNEVNIK.hr Suđenje u slučaju HE Dubrovnik - 3 Suđenje u slučaju HE Dubrovnik - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Suđenje za HE Dubrovnik - 1 Galerija 1/8 >>
U Dubrovniku je nastavljeno suđenje u slučaju Hidroelektrana Dubrovnik. Svjedočila su dva zaposlenika tvrtki koje su radile na projektima sanacije i održavanja u Hidroelektrani prije kobnog požara. Raspravu je u jednom trenutku prekinula prepirka: sudac je oca stradalog radnika udaljio iz sudnice do kraja suđenja.

Kako se radilo na projektu klimatizacije, ventilacije i grijanja? Kako su se otvarali otvori u zidovima? Tko je bio odgovoran? Tko je rukovodio zadacima kroz 2017. godinu? Ispitivanja svjedoka na suđenju zbog tragediji u Hidroelektrani Plat trajala su satima.

U jednom trenutku došlo je do prepirke roditelja i supruge svjedoka. Sudac im je dao upozorenje uz opasku kako su oni – publika. 

"Mi smo roditelji stradalih, nije ovo Placa", rekao je Pozniak.

"Imam poštovanje prema tome. Vi ste ovdje publika", ustvrdio je sudac.

"Ma kakva publika čovječe? Ja sam otac stradaloga. Kakva publika sam ja?", odgovorio mu je otac stradalog.

"Gospodin Pozniak se udaljuje sa suđenja. Izvolite izaći. Također mu se zabranjuje pratiti nastavak suđenja", odlučio je sudac na kraju svađe koja se dogodila na suđenju.

Pročitajte i ovo Suđenje zbog smrti u Hidroelektrani Dubrovnik Hoće li itko odgovarati? Saslušani svjedoci na suđenju za tragediju u hidroelektrani: "Plamen se u pet sekundi proširio 150 metara"

Roditelji poručuju da su godinama čekali suđenje i da danima slušaju isto.

"Provodimo dane u sudnici, doći će taj Uskrsni ručak, a stolice naše djece za trpezom su prazne. To dovoljno pokazuje u kakovom se mi stresu nalazimo", rekla je Božena Pozniak, majka stradalog radnika.

Suđenje se nastavlja u lipnju

Radovi na Hidorelektrani u godinama prije požara izvodili su se bez građevinske dozvole, iako je Ministarstvo graditeljstva izdalo mišljenje da je dozvola potrebna.

"Sve su radili da bi se izbjegla jedna složena procedura koju zahtjeva građevina kao što je Hidroelektrana. To je strašno jer HEP je tvrtka u vlasništvu Republike Hrvatske", rekla je Doris Košta, opunomoćenica obitelji stradalih, reporterki Dnevnika Nove TV Pauli Klaić Saulačić.

Pročitajte i ovo Suđenje hidroelektrana Plat - 4 Zaštita na radu Svjedok u slučaju HE Plat: "Protupožarna sektorizacija nije uopće napravljena, nitko nije zadužen za to"

Ti radovi doveli su do velikih propusta, a ti propusti do strašnih posljedica – požar je ubio troje ljudi. Na optuženičkoj klupi sjedi pet optuženih i HEP proizvodnja. No rasprave su već sada dovele do još odgovornih imena, a suđenje se nastavlja u lipnju.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene