Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saveznici

Lukašenko na sastanku s ruskim ministrom obrane: "Ako se žele boriti do posljednjeg, bio to Ukrajinac, ili Poljak, to je njihova stvar"

Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko Foto: Afp
Bjeloruski predsjednik i ruski ministar obrane na sastanku razgovarali o ratu u Ukrajini i potencijalnoj obrani u slučaju da zapad napadne Bjelorusiju.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko održao je danas najavljeni sastanak u Minsku s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom, javlja Reuters pozivajući se na bjelorusku državnu novinsku agenciju.

BelTA je prenijela da je Lukašenko rekao da želi jamstva da će Moskva braniti Bjelorusiju ako bude napadnuta. Navodi se da je Lukašenko rekao da je o tome već razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji se, kako je rekao, složio da su takva sigurnosna jamstva nužna i da ih treba formalizirati.

"Uglavnom, zvučalo je u razgovorima (s Putinom) da će Ruska Federacija u slučaju agresije na Bjelorusiju zaštititi Bjelorusiju kao svoj teritorij. To su sigurnosna (jamstva) koja su nam potrebna", rekao je Lukašenko, prenosi BeITA.

Pročitajte i ovo Aleksandar Lukašenko Sastanak Vijeća nacionalne sigurnosti Lukašenko dao novu naredbu, želi da svi građani znaju jednu stvar: "U slučaju agresije..."

Šef države je istaknuo i da neće nikoga plašiti, ali je govorio o spremnosti svojih protivnika da se situacija riješi. "Neću nikoga ovdje plašiti. Svi su već toliko uplašeni. Ako se žele boriti do posljednjeg, bio to Ukrajinac, ili Poljak, pa čak i plaćenici, e, to je njihova stvar, to je njihovo pravo. Pa, onda specijalna operacija neće prestati. Vjerojatno ti to bolje znaš."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BJELORUSKI PREDSJEDNIK Lukašenko naredio raspoređivanje dodatnih snaga uz granicu s Ukrajinom, ali i dalje tvrdi da neće sudjelovati u ratu

Bjelorusija je najbliži saveznik Rusije i osigurala je lansirnu platformu za invaziju Ukrajine u veljači 2022. Sastanak je uslijedio nakon prošlomjesečnog sporazuma Rusije s Minskom o postavljanju taktičkog nuklearnog oružja na bjeloruski teritorij, približavajući dio svog nuklearnog arsenala Europi.

U vrijeme objave Kremlja, SAD je rekao da nema naznaka da Rusija planira upotrijebiti nuklearno oružje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene