Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband potvrdio je u četvrtak u svom govoru u parlamentu da je CIA u dvama navratima iskoristila britanski otok Diego Garcia u Indijskom oceanu kako bi tajno prevezla dvojicu zatvorenika osumnjičenih za terorizam.


Ministar je izrazio "žaljenje" što su te informacije potvrđene tako kasno i ispričao se zastupnicima što su ranije informacije o tim događajima bile netočne.

Vezani članci Roy Biggs Užas u Londonu: Tijelo muškarca nestalog prije 10 godina pronađeno u zamrzivaču! Prelet borbenih aviona iznad Zagreba "Pogriješili su i Plenković i Milanović": Nižu se kritike zbog preleta Rafalea

Ministar je dodao da je do ispravka došlo zato što je SAD "pogrješno bilježio podatke".

Miliband nije kazao kada su se ti letovi dogodili. Zrakoplovi su sletjeli na taj otok na kojemu je američka baza kako bi se opskrbili gorivom. Zatočenici su ostali u zrakoplovima.

Britanska policijska istraga zaključila je u svojoj prvoj istrazi lipnju 2007. da CIA nije koristila zračne luke u Velikoj Britaniji za "prijevoz osumnjičenika na mjesta mučenja u drugim zemljama".

No Velika Britanija je bila među četrnaest europskih zemalja na koje je upozorilo izvješće Vijeća Europe iz 2006. jer su dopustile CIA-i da njihov zračni prostor i teritorij koristi za kontroverzne prijevoze osumnjičenika.

CIA je s prijevozom zatočenika u logore u trećim zemljama radi saslušanja počela nakon napada 11. rujna 2001. na New York i Washington, što je dovelo do upletanja u Afganistanu i progona terorističke mreže Al-Qaide.

Brown: Otkriće o letovima CIA-e je "vrlo ozbiljna" stvar 

Britanski premijer Gordon Brown ocijenio je kao "vrlo ozbiljno" otkriće da su Sjedinjene Države koristile otok Diego Garcia u Indijskom oceanu za tajni prijevoz dvojice zatočenika osumnjičenih za terorizam.

"Jasno je da je riječ o veoma ozbiljnoj stvari", rekao je na konferenciji za novinare u Bruxellesu, nakon posjeta Europskoj komisiji.

Brown je dodao da je SAD izrazio svoje "žaljenje" Velikoj Britaniji zbog takva korištenja britanskog teritorija.

"Dijelimo razočaranje svih" nakon tog otkrića, dodao je Brown, istaknuvši da Velika Britanija sada treba poduzeti korake koji će jamčiti da se takvo što ubuduće ne ponovi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju