Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasno skrovište

Djevojka s fotografije koja je obišla svijet: "Četvrti kat je bio zamka, ubojica je hodao prema nama, netko je pao..."

Pucnjava u Pragu
Pucnjava u Pragu x/MorbidKnow
Aktualno Galerija Pucnjava u Pragu Pucnjava u Pragu Foto: x/MorbidKnow Karlovo sveučilište nakon pucnjave Karlovo sveučilište nakon pucnjave Foto: Afp Karlovo sveučilište nakon pucnjave Karlovo sveučilište nakon pucnjave Foto: Afp +0 Karlovo sveučilište nakon pucnjave Galerija 1/4 >>
Nisu imali kamo pobjeći. Ubojica je hodao jedinim putem za bijeg. Studenti Filozofskog fakulteta u Pragu koji su se tijekom napada u četvrtak našli na posljednjem katu zgrade bili su u zamci. Studentica koja se skrivala na krovu opisala je užas koji su proživjeli.

Nisu imali kamo pobjeći. Ubojica je hodao jedinim putem za bijeg. Studenti Filozofskog fakulteta u Pragu koji su se tijekom napada u četvrtak našli na posljednjem katu zgrade bili su u zamci.

Četvrti kat, gdje je prema dostupnim informacijama strijelac izazvao najveći užas, postao je slijepa ulica. Dok prva tri kata imaju hodnik kvadratnog oblika i veliko središnje stubište, četvrti kat je neprohodan. Osim dva lifta, koji su naravno bili isključeni iz taktičkih razloga, jedini put odavde vodi stepenicama kat niže. Stepenicama kojima je hodao napadač.

Pročitajte i ovo Potonuo splav Kartel u Beogradu - 6 Bježali da se spase FOTO Ovako danas izgleda splav koja je tonula s 400 ljudi, u panici su skakali u Savu: "Policajac je skočio za djevojkom koja se utapala"

Pročitajte i ovo Ilustracija Kilometar dalje Naoružan opljačkao benzinsku postaju, sat vremena kasnije sjedio u policiji

Učenicima i profesorima ostale su samo dvije mogućnosti da spase svoje živote. Da se zabarikadiraju u učionicama ili u WC-u ili pobjegnu kroz prozor na šetnicu na visini od oko 20 metara iznad tla. A onda iza ugla do izbočine.

Nažalost, nisu svi dobili takvu priliku. Među njima je bila i ravnateljica Muzikološkog instituta Lenka Hlávková, čije je ime prvo objavljeno među žrtvama. Muzikologija se predaje u učionicama odmah na početku hodnika na četvrtom katu.

Pročitajte i ovo David Kozak masakr u Pragu Davida sumnjiče da je prije masakra ubio oca i bebu u kolicima, objavio je jezive poruke: "Uvijek sam želio ubijati, Alina mi je puno pomogla"

Pročitajte i ovo Masakr u Pragu pucnjava na sveučilištu Potresna svjedočanstva preživjelih studenata: "Stavili smo barikade na vrata, zvao sam mamu, djevojku. Po cijelom fakultetu bilo je krvi"

"Jedan me student prekinuo i rekao mu da mu prijateljica piše da je zaključana u zahodima na 4. katu", rekla je za Radiožurnál izvanredna profesorica Daniela Tinková, koja je vodila sat povijesti na drugom katu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pomoć žrtvi Poruka iz srca Europe: Putin namjerava uništiti zemlju, ljudi umiru...

"Istrčali smo iz učionice, htjeli smo gore, ali nas je zaustavila hrpa učenika koji su plakali i vikali da se gore puca. Zato smo se zatvorili u jednu sobu i zabarikadirali. Nakon nekih sat i pol policija nas je izvela."

Dva kata više, David Kozak (24) je nemilosrdno ubijao. Provalio je i u učionicu broj 423 koja se nalazi na kraju hodnika na 4. katu. Do njega su samo toaleti, dalje se ne može. U učionici je profesorica A.M. držala predavanje iz predmeta Uvod u lingvistiku znakovnih jezika.

 

 

"Za razliku od mnogih drugih, ona je imala 'sreće'. Strijelac ju je više puta pogodio i morat će neko vrijeme ostati u bolnici. Ali preživjela je. Brojni njezini kolege i studenti nisu bili te sreće", izvijestio je u subotu njen zet na društvenim mrežama.

Pucnjava u Pragu Karlovo sveučilište nakon pucnjave (Foto: Afp)

Blesk prenosi priču jedne od studenatica koja se našla na fotografiji koja je obišla svijet i postala simbolom masovne pucnjave na Karlovu sveučilištu u kojoj je u četvrtak poslijepodne ubijeno 14 osoba. Na fotografiji se vidi deset studenata koji čuče na tankoj izbočini zgrade fakulteta. Tamo su pobjegli kroz prozor učionice na četvrtom katu, spašavajući živu glavu. Nažalost, ne svi…

Pročitajte i ovo Ilustracija pritisak na susjede Svjetska sila dignula borbene avione: Prešli su središnju crtu tjesnaca

"Počeli su se čuti čudni pucnjevi. Mislili smo da se netko zeza po hodniku, ali onda je netko pucao kroz vrata. Sakrili smo se iza klupa", opisala je za Radiožurnál učenica s kultne fotografije.

Završila je u bolnici, izbezumljena i s ozlijeđenom rukom, ali živa.

Prema njenim riječima, strijelac je nakratko otišao, ali se onda vratio, ponovo počeo pucati i razbijati vrata. Tako su učenici pobjegli kroz prozor.

Pročitajte i ovo Drugi prosvjed nakon izbora u Srbiji - 1 Ozbiljna kriza Srbi na ulicama, traže pravdu, ne priznaju "fantomske glasače": Oporba štrajka glađu, Vučić najavio obraćanje prvi put nakon izbora

Pročitajte i ovo Ilustracija Naličje najveselijeg doba Tamnija strana Božića: Blagdane s obitelji neće provesti tisuće ljudi, a stres može izazvati i jedna vrlo jednostavna stvar

"Bili smo na četvrtom katu i imali smo sreće što je iza naše učionice bio krov. Popeli smo se na njega i otpuzali iza ugla na izbočinu. Ispod nas je bio balkon. Tu smo čekali dosta dugo, ali onda smo čuli da se on očito popeo iza nas, pa smo skočili na balkon. Razbili smo prozor i pobjegli kroz unutrašnjost. Prijatelji imaju prijelome, ogrebotine. Ali netko je pao s izbočine na tlo", opisala je užasan trenutak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene