Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bijesni roditelji

Djecu s poteškoćama u razvoju smjestili u neadekvatnu učionicu? "Tu su cijevi, vatrodojavna centrala, stalno netko ulazi"

Aktualno Galerija Učionica - 2 Učionica - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Učionica - 4 Učionica - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Učionica - 3 Učionica - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Učionica - 5 Učionica - 5 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Učionica - 1 Galerija 1/5 >>
Roditelji čija djeca s poteškoćama u razvoju pohađaju jednu osnovnu školu u Zagrebu bijesni su jer već četiri godine njihova djeca pohađaju nastavu u neadekvatno opremljenoj učionici. Ravnateljica tvrdi da o tome ne zna ništa.

Dio roditelja učenika zagrebačke osnovne škole pobunio se zbog učionice u kojoj su njihova djeca tijekom nastave smještena. Riječ je o djeci s poteškoćama u razvoju i neprimjerenoj učionici za njih i njihove asistente, koja je, smatraju roditelji, neadekvatna za održavanje nastave.

Iako je još prije četiri godine za njihovu djecu izgrađena učionica, do danas, tvrde, u nju ne mogu. Ravnateljica tvrdi da o tome ne zna ništa.

"U prostoriji gdje se nalaze cijevi, u prostoriji gdje se nalazi vatrodojavna centrala, u prostoriji gdje svatko malo netko ulazi da bi nešto isključio. Naša djeca nemaju mira. To je prostorija od 11 kvadrata u kojoj boravi petero djece, četiri asistenta i učiteljica", objasnila je majka jednog djeteta.

Ravnateljica Tanja Bakran Lesar smatra da to nije točno. "U učionici doista postoji vatrodojavna centrala, što je samo jedna kutija koja je zaključana i ne smeta ničemu. To je normalna učionica koja ima 20 kvadrata i u njoj je smješteno četvero učenika", kaže.

Cijevi su, kaže, pročišćivači zraka koje ima baš svaka učionica. Apsurdno je, kažu roditelji, što je još 2019. za djecu s poteškoćama izgrađena učionica u koju se do danas nisu uselili.

Pročitajte i ovo Josipa Krajinović, reporterka Dnevnika Nove TV DNEVNIK NOVE TV U ATENI Boysima dodana još jedna točka za koje ih se tereti, no to bi moglo biti dobro? "Neki bi mogli izići prije Božića"

"Ona je od nas skrivana! Mi za nju nismo znali dok nismo otkrili da postoji učionica koju nam ravnateljica odbija dati za našu djecu", tvrdi majka jednog djeteta.

"Uopće nismo imali saznanja donedavno da to postoji, tako da smo svi pomalo razočarani i ljutiti što se taj prostor ne koristi kako bi trebao, odnosno ne koriste ga naša djeca", izrazio je svoje razočaranje i jedan otac.

"U učionici se nalazi sve adekvatno za djecu s poteškoćama u razvoju, u toj učionici trenutačno se odvijaju latinski i vjeronauk i izborni predmet za djecu koja nemaju teškoća."

Današnja ravnateljica Bakran Lesar 2019. nije bila na čelu škole. Zato, objašnjava, nema saznanja o posebnoj namjeni učionice. "Ako i jest, ne znam zašto u međuvremenu nije bila prenamijenjena za to. Sve učionice u školi jednostavno su učionice i koriste se prema kapacitetima", rekla je.

Ravnateljica dodaje kako dosad nitko nije imao primjedbe na učionicu, iako su djeca u njoj već četiri godine. Majka tvrdi da jednako toliko šalje upite gotovo svim institucijama, no bez uspjeha. Jedan od sastanaka u školi za nju je završio i kaznenom prijavom.

Pročitajte i ovo Potresni prizori iz Gaze STRAVIČNE BROJKE Od početka rata u Gazi ubijeno gotovo 16.000 Palestinaca, ranjeno 40.000

"Tražila sam sastanak s ravnateljicom uz prisutnost zapisničara. Kad sam tražila zapisnik, bila sam prijavljena u policijskoj postaji. Jer sam uzela zapisnik od tajnice koja mi je rekla da ga ne smijem uzeti, a ja sam ga uzela, pa su me prijavili."

Novinarka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić objasnila je da je Ministarstvu obrazovanja poslan upit te da Ministarstvo tvrdi da nije nadležno za taj problem

Upit je poslan i Gradu Zagrebu, koji je odgovorio kako će ta djeca od idućeg školskog polugodišta nastavu najvjerojatnije pohađati u drugoj učionici.

Pročitajte i ovo Petar Pripuz Osjeća se prozvanim Petar Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Podsjetio ga što je pričao o Bandiću

To bi mogla biti susjedna, ipak nešto veća učionica. Uključio se i ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

"Mi smo to iskoristili kao osnovu za postupanje te ćemo tražiti izvješće o uvjetima u kojima se odvija nastava za djecu s teškoćama", rekao je Dario Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. 

Predstavnici Grada Zagreba najavili su da bi već ovoga tjedna ponovno mogli doći u školu.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene