Linda Wenzel (Foto: Facebook)
Linda Wenzel (Foto: Facebook)

Njemačka tinejdžerica Linda Wenzel (16), koja se priključila Islamskoj državi, ali je uhvaćena u Iraku, mogla bi biti osuđena na smrt.


Šesnaestogodišnja Linda Wenzel koja se priključila Islamskoj državi uhvaćena je u Mosulu kada su iračke snage oslobodile grad u srpnju. Sada se nalazi u zatvoru u Bagdadu, a irački premijer Haide al-Abadi upozorio je da bi mogla biti osuđena na smrtnu kaznu i da će o tome odlučiti tamošnji sud. Iako je djevojka izrazila želju da se što prije vrati kući, to je čini se malo vjerojatno. 

"Tinejdžeri moraju odgovarati za svoje postupke pogotovo kad je riječ o nečemu kao što je ubijanje nevinih ljudi", kazao je irački premijer.

Njemački diplomati vjeruju kako njihova državljanka ipak neće biti osuđena na smrtnu kaznu, ali se boje da će još dugo biti u iračkom zatvoru, piše Daily Mail.

Linda Wenzel nestala je iz Pulsnitza, malog mjesta u Njemačkoj, prošlog ljeta. Obavještajne službe primijetile su njezine kontakte s džihadističkom skupinom. Ona je pak uspjela izaći iz zemlje i otputovati u Tursku s namjerom da stigne u Irak i Siriju, što joj je i uspjelo.

Kada je uhvaćena u Mosulu od strane iračkih snaga, internetom je počeo kružiti video na kojem Linda vrišti dok hoda između vojnika koji su je zarobili.

Njemački su mediji su uspjeli doći do njezine izjave i prenijeli kako se nada da će je ipak pustiti kući.

"Samo želim otići odavde. Želim se maknuti od rata, oružja, od ove buke. Želim ići kući svojoj obitelji", kazala im je i navodno dodala da joj je žao što se priključila Islamskoj državi.