Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Osmo čudo svijeta'

Libija predstavila faraonski projekt crpljenja vode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libija je u Istanbulu, na Svjetskome forumu o vodi, ovaj tjedan predstavila faraonski projekt crpljenja vode iz Sahare koja bi se zatim kanalima usmjeravala prema gradovima na obali, a ukupno bi stajao 33 milijarde dolara.

To je prvi put na nekom svjetskom skupu da su libijski predstavnici predočili svoj projekt započet ranih 80-ih godina, za koji neki stručnjaci smatraju da je krajnja ludost.'Studije su pokazale da je projekt ekonomičniji od drugih', primjerice od gradnje tvornica za odslanjivanje vode ili uvoza vode iz Europe, rekao je u Istanbulu Favzi al-Šarif Saeid, čelnik uprave za podzemne vode.

Pročitajte i ovo Nova Gradska knjižnica i društveno-kulturni centar - vizual - 7 Napokon kreće Početak gradnje velikog kompleksa na Paromlinu: "Radovi počinju idućeg tjedna i trebali bi trajati dvije godine" Radovi u Općini Jelsa - 5 ''Nekada su nam zavidjeli'' Jedna priča u sezoni, a potpuno drugačija izvan nje: Kako izgleda život u jednoj od posjećenijih ljetnih destinacija

Projekt bi stajalo 33,69 milijarda dolara i njime bi se koristile zemlje u regiji: Libija, Sudan, Čad i Egipat. 'Zalihe iskoristive vode trajale bi 4860 godina', ustvrdio je Šarif Saeid. Po projektu trebalo bi položiti 4000 km divovskih cijevi promjera četiri metra kojima bi se voda iz pustinje dopremala na sjever, u gradove na obali gdje živi većina od 5,7 milijuna stanovnika.

'Osmo čudo svijeta'

Na Svjetskome forumu o vodi Libijci su projekt predstavili kao 'osmo čudo svijeta', no brojni stručnjaci dvoje u njegovu isplativost, odnosno održivost.Voda koja bi se crpila iz ležišta pod Saharom ne bi se nikad obnovila, upozorava Mark Smith, stručnjak Međunarodnog saveza za očuvanje prirode. On tvrdi da bi unosnije bilo kupovati hranu ondje gdje se izvori mogu obnoviti.

Britanski pisac Fred Pearce u svojoj knjizi o nestašici vode osvrće se i na libijski faraonski projekt.'Zbog golemih početnih ulaganja i sve skupljeg crpljenja vode, jer bi se moralo crpsti sve dublje i dublje u pustinji, cijena žita proizvedena s pomoću saharske vode bila bi najviša na kugli zemaljskoj'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene