Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Grubi nemar'

Kapetan potonulog južnokorejskog trajekta osuđen na 36 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lee Joon-seok, kapetan južnokorejskog trajekta koji je potonuo u travnju osuđen je na 36 godina zatvor.

Lee Joon-seok, kapetan južnokorejskog trajekta koji je potonuo u travnju proglašen je krivim zbog grubog nemara i osuđen na 36 godina zatvora, ali je oslobođen optužbi za ubojstvo, javlja BBC.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Slika nije dostupna Južnokorejska predsjednica 'Svi odgovorni za nesreću biti će oštro kažnjeni'

Kapetan Lee Joon Seok (69) osuđen je zbog zanemarivanja dužnosti jer je napustio putnike na brodu koji se prevrnuo. Glavni inženjer broda proglašen je krivim za ubojstvo jer nije pomogao dvojici kolega, članova posade, te je osuđen na 30 godina zatvora.

U Južnoj Koreji pronađeno tijelo vlasnika potonuloga trajekta

Prekrcani trajekt Sewol prevrnuo se dok se okretao na rutinskom putu na turistički otok Jeju. Video snimka posade koja napušta trajekt nakon što je dala instrukcije putnicima, uglavnom tinejdžerima, da ostane u svojim kabinama uzrokovala je snažan bijes i šok u javnosti, koja je pozivala na strogu kaznu za odgovorne.

Sud je presudio da je ostalih 13 preživjelih članova posade krivo po različitim točkama optužnice, uključivo nemar, te im je dosudio kazne koje se kreću između 5 i 20 godina zatvora.

Sewol je potonuo 16. travnja. Samo 172 osobe od ukupno 476 putnika i članova posade je spašeno. Među 304 poginula, od koji su pronađena tijela njih 295 a devet se i dalje smatra nestalima, 250 bila su djeca i mladi.

Radi se o jednoj od najvećih pomorskih tragedija u južnokorejskoj povijesti. Osim Lee Joon-seoka na suđenju zbog potonuća Sewola bilo je još 14 članova posade. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene