Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznat po tradicionalnim stavovima

Lech Kaczynski - od dječje zvijezde do predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljski predsjednik 60-godišnji Lech Kaczynski, koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći, došao je na čelo države u prosincu 2005. godine.

Lech Kaczynski i bio je poznat po svojim tradicionalnim pogledima i desničarskim stajalištima.

Pročitajte i ovo Donald Tusk Izbori Poljski nacionalisti pobijedili na lokalnim izborima, ali Tuskova stranka pobijedila u većini regija Slika nije dostupna Predsjednik je vršio pritisak Piloti krivi za pad aviona poljskog predsjednika

Lech ima brata blizanca Jaroslawa, koji je godinu dana nakon Lechove pobjede na predsjedničkim izborima postao poljski premijer.

Dvojica braće rođena su 18. lipnja 1949. u Varšavi. Tijekom Drugog svjetskog rata njihovi su se roditelji borili protiv njemačke okupacije u poznatom varšavskom ustanku.

Lech i njegov 45 minuta stariji brat Jaroslav postali su poznati još kao djeca, glumeći 1962. u popularnom poljskom filmskom hitu 'Dvojica koja su ukrala mjesec'.

Bio zatvoren na godinu dana

Predani katolik, Lech je prije ulaska u političke vode studirao pravo. Uz svog brata Jaroslawa bio je pokretačka snaga pobjede Lecha Walese, heroja Solidarnosti, na prvim slobodnim predsjedničkim izborima u Poljskoj 1990. godine. Zbog sudjelovanja u pokretu Solidarnost, bio je od prosinca 1981. zatvoren na godinu dana. Nakon pada komunizma zagovarao je razotkrivanje svih koji su kolaborirali s komunistima i poticao je 'moralnu revoluciju' protiv korupcije.

Lech Kaczynski i njegov brat su osnovali desnu stranku Pravo i pravednost (PiS) 2001. godine. Lech je svega godinu kasnije izabran za gradonačelnika Varšave i mandatu objavio rat korupciji, otvorio muzej varšavskog ustanka te zabranio homoseksualne parade.

Brata imenovao premijerom

Stranka PiS je 2005. zabilježila odličan rezultat općim izborima i formirala manjinsku vladu na čelu s Kazimierzom Marcinkiewiczom. Nakon širenja vladajuće koalicije Lech, tada već predsjednik države, imenovao je 2006. brata Jaroslawa premijerom. No, PiS je vlast izgubio već koncem sljedeće godine.

>> Poljski predsjednik Kaczynski poginuo u zrakoplovnoj nesreći

Lech Kaczynski se tada pretvorio u oštrog kritičara vlade Donalda Tuska, kojega je porazio na predsjedničkim izborima 2005. godine, koja je zagovarala liberalno gospodarstvo i često je stavljao veta na vladine prijedloge zakona. Tako je 2008. stavio veto na plan vlade da bolnice rade na komercijalnoj osnovi - plan za koji je smatrao da vodi prema privatizaciji zdravstva. Godine 2009. je uputio oštre riječi vladi zbog produljivanja plinskih pregovora s Moskvom, tvrdeći da Poljska još više postaje ovisna o ruskom plinu.

Namjeravao se kandidirati na predsjedničkim izborima 2010. godine, iako mu ankete nisu davale velike izglede da izbori drugi mandat. Lech Kaczynski oženio se 1978. sa studentskom ljubavi Marijom, koja je zajedno s njim poginula u nesreći pokraj Smolenska. Iza njih ostaje kćer Marta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene