Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sugestije da je ruski vojni upad u Južnu Osetiju bio pokušaj zauzimanja Gruzije i rušenja njezine vlade su "očite gluposti", izjavio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Dodao je da Moskva nema primjedbi na promjene u tekstu sporazuma o primirju s Gruzijom koji je postignut uz posredništvo francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya.


On je napisao u svom članku za britanski Financial Times da je ruska voja akcija bila "proporcionalni odgovor na neisprovocirani napad na svoje građane".

Vezani članci Giorgi Gakharia Gruzijski premijer podnio ostavku zbog pritvaranja oporbenog političara, oporba traži prijevremene izbore Mamuka Bakhtadze (Foto: NICHOLAS KAMM / AFP) Gruzijski premijer podnio ostavku, kaže da je "ispunio svoju zadaću"

Moskva "nema namjeru pripojiti ili okupirati bilo koji dio Gruzije i ponovno je potvrdila da poštuje njezin suverenitet", kazao je.

Gruzija i Rusija tijekom noći s utorka na srijedu u načelu su se složile s mirovnim planom za Južnu Osetiju.

"Tijekom idućih nekoliko dana, pod uvjetom da se Gruzija suzdrži od vojnih aktivnosti i zadrži svoje snage izvan te regije, Rusija će nastaviti poduzimati diplomatske korake koji su potrebni za učvršćivanje ovog privremenog prekida neprijateljstava", piše Lavrov.

Također je kritizirao one koji su interpretirali sukob kao onaj između Davida i Golijata u kojoj je "hrabru republiku Gruziju, u kojoj živi samo nekoliko milijuna stanovnika, napao njezin divovski istočni susjed".

"Razjašnjenje teksta o primirju s Gruzijom je prihvaćeno", rekao je Lavrov.

Sarkozy se iz Tbilisija konzultirao s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom glede promjena u tekstu sporazuma, dodao je Lavrov.

Promjene su uvedene na inzistiranje gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija, a njima su uklonjene stavke o razgovorima o statusu dvije gruzijske regije: Južne Osetije i Abhazije.

Lavrov je rekao da Moskva nije imala prigovora "jer u biti to ništa ne mijenja". 

Francusi ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner izjavio je u srijedu da bi EU trebao poslati promatrače u Južnu Osetiju koji bi pomogli u održavanju primirja između gruzijskih i ruskih snaga.

"Na ideju o promatračima - koje vi nazivate mirovnim snagama ali ja bih ih nazvao europskim kontrolorima, promatračima - odgovor je da, da i da", rekao je novinarima francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner po dolasku na izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a.