Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ruska vojska na granici

Lavrov: Rusija ima pravo jačati sigurnosne mjere na granici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je zbog rata u Ukrajini povećala broj vojnika na granici. Boje se prekogranične paljbe.

"Imamo rat na drugoj strani granice, topništvo, avijacija, višecijevni raketni bacači, sve se to doslovno događa nekoliko kilometara od naše granice", rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Time je opravdao pojačanje sigurnosnih mjera na ruskoj granici s Ukrajinom te istaknuo kako imaju pravo donijeti takvu odluku ako se tiče sigurnosti zemlje.

Pročitajte i ovo Kremlj Najavljen oštar odgovor Kremlj poslao ozbiljnu prijetnju Zapadu: "Zbog glupe odluke pouzdanost nestaje preko noći" Njemačka policija Istraga je u tijeku Dvojica Ukrajinaca izbodena u trgovačkom centru u Njemačkoj: Ubio ih Rus

Lavrov je rekao da je bilo mnogo prekogranične paljbe. "Ne mislimo da je to bilo namjerno. Vjerojatno je to posljedica lošeg gađanja ili loše obuke. Ali to se događa se. Imamo i žrtve i štete s ruske strane granice", rekao je.

Zapadne zemlje zabrinute su gomilanjem ruskih snaga uz ukrajinsku granicu, a neki analitičari smatraju da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao isto načelo navodne zaštite govornika ruskog jezika, kakav je primijenio na Krimu i na istoku Ukrajine, mogao pokušati i u baltičkim zemljama s velikom ruskom manjinom, poput Estonije ili Latvije.

I dalje nema primirja između Rusije i Ukrajine

Zapovjednik snaga NATO-a, američki general Philip Breedlove rekao je da bi u tom slučaju Savez vojno odgovorio. "NATO nema planova intervenirati u Ukrajini jer ta zemlja nije članica Saveza, ali zemlje istočne Europe koje jesu u NATO-u trebaju se pripremati za moguću infiltraciju 'malih zelenih'", rekao je Breedlove u razgovoru za Die Welt, misleći na vojnike u odorama bez znakova kakvi su pripremili rusku aneksiju Krima.

"Kada bi se takav upad dogodio u članici NATO-a, to je članak 5. To zahtijeva vojni odgovor", naglasio je Breeedlove. Po tom članku Sjevernoatlantskog ugovora, napad na jednu članicu NATO-a smatra se napadom na sve. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene