Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Negativna retorika nepoženljna

Lajčak: 'Stanje u BiH još uvijek krhko'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki međunarodni predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izvijestio je visoke dužnosnike Europske unije kako je političko stanje u BiH još uvijek 'krhko' ocjenjujući da negativna retorika može ugroziti realizaciju sporazuma što su ga postigli političari iz BiH.

'Cjelokupno političko stanje i dalje je krhko', rekao je Lajčak članovima europskog Odbora za politička i sigurnosna pitanja. Kako je priopćio Ured visokog predstavnika, slovački diplomat je dodao kako se 'nekoliko pozitivnih poteza koji su načinjeni u posljednjih nekoliko tjedana mogu lako poništiti negativnom retorikom i jednostranim potezima bilo kojeg političkog lidera'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Međunarodni suci i tužitelji ostaju u BiH i nakon 2009. godine? Slika nije dostupna BiH: Nevladine udruge za zakon o reformi policije

Time je aludirao na stalne prepirke između bošnjačkog političara Harisa Silajdžića koji traži ukidanje Republike Srpske i srpskog lidera Milorada Dodika koji osporava institucije BiH.

Lajčak je objasnio da je Vijeće za provedbu mira prepoznalo da je konsenzus koji su postigli predsjednici Stranke demokratske akcije, Saveza nezavisnih socijalnih demokrata i HDZ-a BiH, 8. studenoga u Prudu kod Odžaka 'pozitivan prvi korak' koji 'nudi mogućnost, ako bude političke volje, da se brzo ostvare ciljevi'.

Lajčak je pozdravio činjenicu da je međunarodna zajednica ponovno posvetila pozornost BiH i pozvao je EU da ubrza pripreme za prihvaćanje veće odgovornosti nakon zatvaranja OHR-a i početka rada Ureda posebnog europskog predstavnika.

Srbija podržava teritorijalnu cjelovitost BiH

Srbija podržava teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine, poručio je srbijanski predsjednik Boris Tadić povodom 13. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma, čiji je jamac i Srbija.

Kako se u petak navodi u priopćenju iz predsjednikova ureda, 'Daytonski se sporazum može mijenjati jedino konsenzusom svih triju naroda'. Dodaje se da Srbija pozdravlja načelni dogovor predstavnika triju naroda o ustavnim promjenama.

'Daytonski sporazum je omogućio postojanje i stabilnost Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine', navodi se u priopćenju i dodaje da je taj sporazum donio mir i da ga Srbija podupire 'jer je čvrsto opredjeljena da se mirnim putem i demokratskim dijalogom rješavaju svi sporovi na prostoru Balkana. Zauzimamo se za unaprijeđenje regionalne suradnje i dobrosusjedske odnose i želimo da Srbi, Hrvati i Bošnjaci razvijaju skladne odnose koji osiguravaju gospodarski razvitak i europsku budućnost za sve'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene