Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne bi trebali gajiti nade

Glasnogovornik Kremlja: "Nitko ne želi vidjeti Tursku u Europi"

Turski predsjednik Tayyip Erdogan
Turski predsjednik Tayyip Erdogan Foto: Afp
Turska ne bi trebala gajiti iluziju da bi jednog dana mogla postati članica Europske unije, priopćio je u utorak Kremlj koji je istovremeno naglasio da želi jake odnose s Ankarom usprkos nekim razmimoilaženjima, uključujući i pitanje proširenja NATO-a.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovarao je na upit novinara kako komentira da je Turska uoči dvodnevnog samita NATO-a ipak dala zeleno svjetlo za pristup Švedske zapadnom vojnom savezu, nakon jednogodišnje blokade zbog pružanja utočišta ljudima koje Ankara smatra teroristima.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan nastoji u vrijeme rata u Ukrajini, koji traje već 16 mjeseci, zadržati prijateljske odnose i s Moskvom i Kijevom. Odbio se pridružiti zapadnim sankcijama protiv Rusije i pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da u kolovozu posjeti Tursku.

Rusija na širenje NATO-a gleda kao na prijetnju svojoj sigurnosti, no Peskov je umanjio ocjenu novinara da se Turska odmiče od Rusije i naginje Zapadu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mirni prosvjed Mučan slučaj iz Osijeka zgrozio javnost: ''Netko od građana bi trebao biti u Domu i paziti na djecu''

"Turska se može okrenuti Zapadu, znamo da je u povijesti Republike Turske bilo razdoblja intenzivne orijentacije na Zapad, ali da je bilo i razdoblja manje intenzivne", rekao je Peskov na brifingu za novinare.

"No također znamo da nitko ne želi vidjeti Tursku u Europi. Mislim na Europljane. I naši turski prijatelji ne bi trebali nositi ružičaste naočale", dodao je Peskov aludirajući na višedesetljetni otpor EU-a članstvu Turske.

Turska je predala zahtjev za pridruživanje europskom bloku 1987.

Erdogan je ranije u ponedjeljak neočekivano povezao turski pristanak za pristupanje Švedske u NATO s ulaskom Turske u EU.

Pročitajte i ovo Qin Gang Ministarstvo šuti Ne zna se gdje je: Kineski ministar vanjskih poslova nestao iz javnosti

Rekao je da bi Europska unija trebala otvoriti put pristupanju Turske u EU prije nego turski parlament odobri pristupanje Švedske u NATO, ali europski čelnici su rekli da ne mogu prihvatiti tu poveznicu.

Nakon što je Ankara otvorila put Švedskoj u NATO, Švedska je uzvratila da će aktivno podupirati turski proces pristupanja Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nedozvoljena supstanca Povučen proizvod koji koriste sportaši: Prodaje se i u Hrvatskoj

Švedska je pristala "kao članica EU-a aktivno poduprijeti napore usmjerene na oživljavanje procesa pristupanja Turske EU", kazao je jučer glavni tajnik NATO-a.

Peskov je rekao da Rusija razumije da je Turska, kao članica NATO-a, to morala učiniti, dodavši da Moskva želi nastaviti graditi odnose na međusobnu korist, usprkos "svim razmimoilaženjima".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene