Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mirni prosvjed

Mučan slučaj iz Osijeka zgrozio javnost: ''Netko od građana bi trebao biti u Domu i paziti na djecu''

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Prosvjed roditelja ispred doma Klasje - 2 Prosvjed roditelja ispred doma Klasje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed roditelja ispred doma Klasje - 1 Prosvjed roditelja ispred doma Klasje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dom Klasje Dom Klasje Foto: DNEVNIK.hr +3 Prosvjed roditelja ispred doma Klasje - 3 Galerija 1/8 >>
Nakon dojave o neprimjerenom ponašanju djelatnice prema djeci smještenoj u osječkom dječjem centru Klasje u utorak je ispred Doma održan mirni prosvjed.

Uznemirujući audio zapis razotkrio je kako se u osječkom domu Klasje postupa prema djeci koja su oduzeta problematičnim roditeljima. Policija istražuje slučaj, koji je prijavljen i Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje će ga proslijediti DORH-u.

Dan nakon što su detalji mučnog slučaja objavljeni u medijima ispred Doma je održan je i prosvjed građana i roditelja štićenika. Snimka je dodatno pojačala njihove sumnje u zlostavljanje djece u toj ustanovi. Ne vjeruju da je riječ o izoliranom slučaju, niti o samo jednoj odgajateljici. Zbog ovog incidenta smatraju da imaju pravo zatražiti da im centri za socijalnu skrb vrate djecu.

''Potreslo me jučer kad sam to čula i onda sam u nastupu razočaranja i bijesa pozvala ljude da dođemo. Eto, makar stajati ovdje i dati potporu djeci i možda prijaviti se kao volonteri jer mislim da bi netko od građana trebao biti unutra i paziti'', kazala je jedna od prosvjednica.

Pročitajte i ovo HEP - 7 višak i gubici Oporba o aferi u HEP-u: "Plenković i Filipović su lagali", "USKOK mora svratiti i do Banskih dvora"

Nakon dojave o neprimjerenom ponašanju djelatnice prema djeci smještenoj u osječkom dječjem centru "Klasje," Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u toj je ustanovi provelo inspekcijski nadzor, kojim su potvrđeni navodi iz zaprimljene dojave da je objavljena audio snimka na kojoj se čuje dječji plač i odrasla osoba koja se djeci obraća pogrdnim i izrazito neprimjerenim riječima.

Pregledana je dokumentacija, obavljen razgovor s ravnateljem i djelatnicima te obilazak smještenih korisnika, a nakon provedenog nadzora potvrđeni su navodi iz zaprimljene obavijesti te je ravnatelj Centra, nakon dobivenih saznanja o neprimjerenom ponašanju djelatnice, poduzeo radnje sukladno Zakonu o radu te izrekao pisano upozorenje na obveze iz radnog odnosa

Nastavno na utvrđene činjenice, inspekcija Ministarstva poduzet će odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti te, obavijest o utvrđenim činjenicama dostaviti Općinskom državnom odvjetništvu i nadležnoj komori. Naredit će se i poduzimanje daljnjih radnji prema navedenoj djelatnici, a u svrhu zaštite prava i dobrobiti smještene djece kao najranjivije skupine korisnika u sustavu socijalne skrbi, ističu u nadležnom Ministarstvu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Poslali savjete Obrtnici reagirali na natpise o majstorima-prevarantima: Evo kako se možete zaštititi

Ravnatelj Klasja Vedran Škugor rekao je da čekaju rješenje inspekcijskog nadzora, po kojemu će dalje postupati: ''Po saznanju o izgredu proveli smo, prema Zakonu o radu i našem Pravilniku, sve potrebne radnje iz naše nadležnosti, a o događaju je obaviještena i policija, jer u pitanju su zaštita prava djece.''

''Prema mojim saznanjima, ovo je jedini izolirani slučaj. To je definitivno ono što mogu potvrditi i izreći i apsolutno ga osuđujemo i ne možemo ga ni na koji način opravdati niti to želimo'', kazao je Škugor.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene