Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatražio slobodu

Krasniqi osudio uhićenje bivših pripadnika OVK-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi osudio je u subotu uhićenja bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova u Preševu u Srbiji i zatražio njihovo puštanje na slobodu.

'Uhićenja i jaka srpska vojna nazočnost u Preševskoj dolini su u funkciji plašenja albanskoga stanovništva tamo, ali kao i ranije, ovaj cilj se neće ostvariti', rekao je Krasniqi, kako se navodi u priopćenju njegova ureda. Prema njegovim riječima, vlada Srbije uhićenjima želi stvoriti neprijateljstvo između Srba i Albanaca i isprovocirati kosovske vlasti. 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..." Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca

>> Uhićeno 10 bivših pripadnika OVK-a

Srbijanska policija u petak je u općini Preševo, na jugu Srbije, uhitila deset osoba osumnjičenih za zločine nad srpskim i nealbanskim civilnim stanovništvom u okolici Gnjilana na Kosovu 1999. Ministar policije Ivica Dačić kazao je da je riječ o desetorici bivših pripadnika OVK-a koji su 1999. oteli 159 osoba srpske nacionalnosti.

Krasniqi, bivši dužnosnik OVK-a, je pozvao dužnosnike u Beogradu da 'pokažu odgovornost u ovim važnim povijesnim trenucima za regiju, da se vrate dobrosusjedskoj politici prema Kosovu i da osiguraju sva građanska, ljudska i nacionalna prava za albansko stanovništvo u Srbiji'.

U priopćenju se dodaje da Beograd 'umjesto da objasni šta je sa oko 2.000 otetih tijekom rata na Kosovu, umjesto da prizna ratne zločine srpskih snaga na Kosovu, da se ispriča i pruži ruku prijateljstva Albancima Kosova, uhićuje Albance kako bi stvorio dojam da su oni zločinci. Ukoliko Srbija nastavi s ugrožavanjem teritorijalnog integriteta Kosova i zlostavljanja Albanaca u Dolini Preševa i Kosovo može zatražiti svoj dio koji mu pripada', rekao je Krasniqi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene