Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privedeno 10 osumnjičenih

Mučili i ubijali zarobljenike, a Drakula im pio krv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici srbijanske policije u petak su u općini Preševo, na jugu Srbije, uhitili deset osoba osumnjičenih za zločine nad srpskim i nealbanskim civilnim stanovništvom u okolici Gnjilana na Kosovu 1999. godine.

Tijekom akcije izvršene su racije i pretresi u 17 objekata, a ministar policije Ivica Dačić kazao je da je riječ o desetorici bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova koji su 1999. godine oteli 159 osobe srpske nacionalnosti.

Pročitajte i ovo Davor Trupković, bivši pomoćnik ministrice u Ministarstvu kulture i medija - 2 Posljednja velika afera Bivši pomoćnik ministrice ostaje u istražnom zatvoru, Đapo i Pribičević pušteni da se brane sa slobode Ministrica Obuljen Koržinek Nakon uhićenja Ministrica Obuljen Koržinek: "Nitko nije osporavao nadležnost EPPO-a"

Dačić je kazao da je 51 oteta osoba kasnije ubijena. Ostali su nakon fizičkog zlostavljanja, koje je uključivalo i silovanja, oslobođeni. Naglasio je kako je uhićenje izvršeno prema svim potrebnim normama, kao i da je cijeli tijek uhićenja sniman, kako bi se izbjegle bilo kakve mogućnosti da uhićeni imaju primjedbe na proceduru.

Glasnogovornik tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je uhićenje izvedeno prema nalogu srbijanskoga tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića, kao i da je akcija planirana više mjeseci jer su, prema informacijama sigurnosnih službi, svi koji su uhićeni bili naoružani.

Zarobljenike mučili i pili im krv

'Akcija je snimana TV kamerama, kako netko ne bi rekao da je došlo do bilo kakvog kršenja ljudskih prava. Pronađen je i dokazni materijal, koji dovoljno govori o tome da su u pitanju pripadnici bivše OVK', izjavio je jučer Ivica Dačić.

Blic je imao uvid u dokumentaciju o zločinima za koje se tereti 'gnjilanska grupa'. Stravična mučenja obavljana su u podrumu gnjilanskog ineternata, kao i u jednom neboderu. U dokumentima se navodi i da su vođe grupe izdale naređenje da se pojedini srpski civili masakriraju, a da drugi to gledaju, kako bi se zastrašili i iselili iz te pokrajine. Žrtve su dovođene u podrum internata gde su skidani do gole kože. Zatim su im šipkom lomili prste, a potom su vezivani da vise s plafona, mučeneni i ubijani.

Jedan od vođa, kome su suborci iz OVK nadjenuli nadimak Drakula, kako se navodi u dokumentima, pio je krv žrtvama.
Bolesni sadizam išao je čak dotle da su mučitelji isprobavali i kroz koliko tela može proći jedan metak. Jedno od najstravičnijih mučenja dogodilo se ispred Internata, kada su žrtve raščrečili automobilima. Zločinci su tijela ubijenih komadali sjekirama i dijelove zakopavali na različitim mjestima. 

Reagirajući na akciju policije, zastupnik Koalicije Albanaca Preševske doline u srbijanskoj skupštini Riza Haljimi izjavio je da svi koji čine zločine trebaju biti privedeni pravdi, ali je naglasio kako današnje 'spektakularno' uhićenje neće doprinijeti stabilnosti na jugu Srbije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene