Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRALJEVSKA OBITELJ NA PROSLAVI

Kralj Charles prvi je put kao poglavar sudjelovao na Danu Commonwealtha

Dan Commonwealtha
Dan Commonwealtha Foto: AFP
Kraljevska obitelj bila je na proslavi Commonwealtha. Slavlje je bilo u Westminsterskoj opatiji, a članove kraljevske obitelji predvodio je kralj Charles. U govoru se osvrnuo i na majku.

Britanski kralj Charles, inspiriran svojom majkom, u ponedjeljak je proslavio svoj prvi Dan Commonwealtha službom u londonskoj Westminsterskoj opatiji, u društvu ostalih viših članova britanske kraljevske obitelji.

Charles je naslijedio svoju majku kraljicu Elizabetu II. na čelu skupine od 56 zemalja koje su se razvile iz Britanskog Carstva, nakon što je ona umrla prošlog rujna u dobi od 96 godina.

"Veliku snagu crpim iz njezinih primjera, zajedno sa svim onim što sam naučio od izvanrednih ljudi koje sam susreo diljem Commonwealtha tijekom toliko godina", rekao je na okupljanju. "Commonwealth je konstanta u mom životu, a ipak me njegova raznolikost i dalje zadivljuje i nadahnjuje."

Novi kralj naglasio je značaj uloge koju Commonwealth ima u svim najvažnijim pitanjima našeg vremena.

"Bile to klimatske promjene ili gubitak bioraznolikosti, obrazovanje, zdravlje ili ekonomska suradnja, Commonwealth može odigrati neophodnu ulogu u suočavanju s najhitnijim pitanjima našeg vremena", kazao je.

Pročitajte i ovo Restauracija britanske krunidbene stolice - 3 Dašak povijesti i glamura Dva mjeseca i jedna krhka stolica: U tijeku restauracija povijesne stolice za krunidbu kralja Charlesa

Sedamdesetčetverogodišnjem kralju na vjerskoj službi pridružili su se kraljica supruga Camilla te njegov najstariji sin princ William i njegova supruga Kate, a dočekani su tradicionalnom maorskom dobrodošlicom ispred opatije.

Commonwealth, jedna od najvećih svjetskih međunarodnih organizacija, oduvijek je bio izrazito blizak Elizabetinu srcu te neki komentatori ističu da je pomoć u održavanju i proširenju tog saveza bio jedan od najvećih uspjeha njezine 70-godišnje vladavine.

Dan Commonwealtha Dan Commonwealtha Foto: AFP

"Njezino pokojno veličanstvo voljelo je Commonwealth, a Commonwealth je volio nju", izjavila je glavna tajnica Commonwealtha Patricia Scotland.

Pročitajte i ovo Kralj Charles III. Nije omiljen Još su dva mjeseca do krunidbe kralja, a problema u organizaciji sve je više: Najpopularnije zvijezde odbile pjevati, evo i tko će ih zamijeniti

"U našoj tuzi zbog njezine smrti, našem divljenju prema svemu što je bila i našoj trajnoj zahvalnosti za sve što nam je dala, možemo se utješiti činjenicom da je njezina vizija Commonwealtha kao ravnopravnog partnerstva nacija i rasa došla do ostvarenja."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene