Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S tri godine postao nasljednik

Životni put novoga kralja: Pamti se njegova izjava o zaljubljenosti, ali i reakcija na pitanje novinara kako se osjeća

Aktualno Galerija Kralj Charles III. - 5 Kralj Charles III. - 5 Foto: DNEVNIK.hr Kralj Charles III. - 4 Kralj Charles III. - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kralj Charles III. - 3 Kralj Charles III. - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kralj Charles III. - 2 Kralj Charles III. - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kralj Charles III. - 1 Galerija 1/5 >>
Kralj Charles treća je najstarija osoba koja je ikad preuzela britansko prijestolje. Ujedno je i prvi nasljednik koji se nije školovao kod kuće i prvi koji je stekao sveučilišnu diplomu. Tijekom dugog čekanja da stupi na prijestolje, kralj Charles nije se libio izražavati mišljenje o brojnim temama - od obrazovanja do klimatskih promjena.

Charles je imao samo tri godine kada je postao nasljednik. U svojem je obrazovanju pratio očeve stope. Započeo je u internatu nedaleko od Londona, i nastavio u škotskoj školi. U pismima je govorio da ga druga djeca maltretiraju i žalio se na strogi režim. Na sveučilištu Cambridge diplomirao je povijest. Kao 20-godišnjak službeno je proglašen princom od Walesa.

Vojnu obuku započeo je kako bi nastavio obiteljsku tradiciju. Ipak, napustio je vojsku da se usredotoči na kraljevske dužnosti. Buduću princezu od Velsa, Dijanu upoznaje tijekom lova u domu njezine obitelji. Četiri godine poslije se zaručuju. Još uvijek se pamti njegova izjava o zaljubljenosti kada je rekao "naravno da je zaljubljen, što god to značilo".

Nekoliko mjeseci poslije, žene se u katedrali svetoga Pavla. Rastaju se nakon 15 godina braka u kojem su dobili sinove Williama i Henryja. Oboje ulaze u izvanbračne veze. Njegova popularnost pada, nakon tragične smrti princeze Dijane, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

Godinu dana poslije, njegova veza s pučankom Camillom, Charlesovom ljubavi iz mladosti, postaje javna. Tjedan dana uoči njihova vjenčanja, nije mu se svidjelo pitanje novinara. Uvreda, koju je rekao, u bradu ipak se čula.

Pročitajte i ovo Balmoral Zavladao je šok Zadnji sati kraljice Elizabete II.: Cure detalji što se događalo nekoliko sati prije kraljičine smrti

Pročitajte i ovo Igor Pokaz Čast i privilegija Reporterka Dnevnika Nove TV s veleposlanikom RH u Londonu: "Charles III. će sigurno biti dobar kralj, imao je najbolju mentoricu"

"Ti prokleti ljudi. Ne mogu podnijeti tog čovjeka. Grozan je", kazao je na upit novinara kako se osjeća. Svoju su vezu ozakonili 2005. godine na ceremoniji u gradskoj vijećnici. Za razliku od svoje majke, Charles je otvoreno iznosio svoje stavove o temama koje su mu bila važne kao što su klimatske promjene.

Ove je godine, u kraljičino ime, prvi put predsjedao na otvaranju Parlamenta što je bila jedna od njezinih najvažnijih ustavnih dužnosti. "Prioritet vlade Njezina Veličanstva je rast i jačanje gospodarstva", poručio je. Krunidbe se posljednjih 900 godina održavaju u Westminsterskoj opatiji. Charles bi trebao biti 40. kralj koji je ondje okrunjen. 

Više o životnom putu novoga kralja pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene