Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Koštunica: 'Srbija u Europsku uniju može ući samo s Kosovom kao svojim sastavnim dijelom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Naša pozicija je da je teritorijalni integritet Srbije više nego važan", rekao je srbijanski premijer Vojislav Koštunica za rusku televiziju, odgovarajući na pitanje da li će se Srbija, uzimajući u obzir njeno zalaganje za teritorijalni integritet i poziciju većine članica EU u odnosu na Kosovo, priključiti EU.

"Kosovo nije samo pitanje cjelovitosti Srbije i njenog teritorijalnog integriteta. To je jako važan dio Srbije koji je vezan za srpski identitet, a možda je najbolji dokaz za to kako su Srbi, gdje god se nalazili - u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, širom svijeta – reagirali na komadanje Srbije i jednostrano proglašenje nezavisnosti", rekao je Koštunica.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..." Problemi s vojnim helikopterima - 4 Potvrđeno Dnevniku Nove TV Opet problemi s vojnim helikopterima: Na obje letjelice u NATO misiji na Kosovu utvrđena neispravnost

Istaknuo je da je Srbija već odavno odredila svoj da je zainteresirana za pristupanje EU, riješeni su neki problemi i napravljeni ozbiljni koraci. Koštunica je dodao da - kada dođe do "bilo kakvih daljih pregovora o članstvu u EU - moramo jasno reći šta je teritorij Srbije koju EU priznaje, a to je za nas samo Srbija sa Kosovom kao svojim sastavnim djelom", istaknuo je srpski premijer.

Koštunica je rekao da u pregovorima sa Bruxellesom postoje dvije prepreke.

"Prvo - što je Srbija. Za nas, Srbija uključuje Kosovo, to je po našem ustavu. S druge strane, mi imamo još jedan problem sa EU, a to je civilna misija za koju je odlučeno da bude upućena na Kosovo, što također narušava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, jer su mnoge članice EU već priznale nezavisnosti Kosova", rekao je predsjednik srpske vlade, dodajući da je to za njega "principijelna stvar".

Na pitanje da li postoji šansa da Srbija pokuša zadržati "bar sjeverni dio" Kosova, naseljen Srbima, premijer je rekao da je njegov pristup Kosovu principijelan jer podrazumijeva da "Srbija brani ne samo Kosovo, već princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta".

Premijer je rekao da će ambasadori, pozvani na konzultacije iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, ostati na tim konzultacijama "određeni vremenski period".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene