Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi rezultati

Svjetska zdravstvena organizacija objavila dobre vijesti, ali i važno upozorenje: "U nekoliko zemalja virus se ponovno širi"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Goran Mehkek/Cropix
Broj smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om pao je za 95 posto od početka godine, priopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), upozorivši ipak da virus nije nestao.

Kako navodi WHO, virus neće tako skoro nestati i zemlje cijelog svijeta moraju naučiti kako upravljati njegovim posljedicama izvan hitnih situacija, kao što su posljedice koje osjećaju osobe zaražene takozvanim dugim covidom.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor WHO-a, dodao je da svaka deseta infekcija ima simptome dugog COVID-a, što znači da bi stotine milijuna ljudi mogle trebati dugotrajno liječenje.

Pročitajte i ovo Bernard Kaić za Dnevnik Nove TV Što će biti s proglašenjem kraja pandemije? Epidemiolog o novom soju i starom cjepivu

Ipak, "optimizam crpimo u neprestanom padu broja prijavljenih smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om koji su pali za 95 posto od početka ove godine", istaknuo je na tiskovnoj konferenciji.

"No u nekoliko zemalja virus se ponovno širi i u zadnja četiri tjedna umrlo je 14.000 ljudi", rekao je.

Pročitajte i ovo Novi soj koronavirusa - 1 pojavio se u susjedstvu Novi soj korone sve bliže Hrvatskoj, brzo se širi: Đikić otkriva nove simptome

Po njegovim riječima, kao što pokazuje pojava soja XBB.1.16, "virus i dalje mutira i još je sposoban uzrokovati novi val zaraze i smrt".

Maria Van Kerkhove, zadužena za borbu s COVID-om u WHO-u, rekla je da soj XBB i njegove podvarijante sada prevladavaju na svjetskoj razini.

Čelnik WHO-a je ponovno je istaknuo da njegova organizacija ne gubi nadu da će proglasiti kraj javnozdravstvenog hitnog stanja zbog COVID-a.

Iduća kvartalna sjednica WHO-a o toj temi treba se održati u svibnju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene