Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon Kanarskih otoka, i Katalonija razmišlja o ukidanju tradicionalne španjolske borbe s bikovima.


Katalonski regionalni parlament prihvatio je u petak u prvom čitanju zakon o zabrani borbe s bikovima.
Zakon je prošao sa 67 glasova za, 59 protiv i pet suzdržanih. Ukoliko nakon mogućih modifikacija zakon bude usvojen i u konačnom glasovanju, Katalonija će postati druga španjolska pokrajina koja će borbu s bikovima, višestoljetnu španjolsku tradiciju, staviti izvan zakona. Prvi su to učinili Kanarski otoci 1991. godine.

Inicijativa za zabranu borbe s bikovima 'Prou' prikupila je za svoju namjeru 180 tisuća potpisa, gotovo četiri puta više nego što je bilo potrebno da se prijedlog stavi pred regionalni parlament. Protivnici borbe s bikovima smatraju da je korida 'kukavički' festival. 'Patnje životinja zbog zabave ne pripadaju društvenim vrijednostima 21. stoljeća. Bikovi se ne mogu braniti', rekla je predstavnica Inicijative za zabranu Anna Mola prije nego što je parlament glasovao o prijedlogu.

Vezani članci Učenici, ilustracija GOOD inicijativa traži kvalitetno uvođenje građanskog odgoja u škole: ''Provedba se ne smije temeljiti samo na entuzijazmu pojedinaca'' Edukacija, ilustracija Pokrenuta peticija za seksualni odgoj u školama: ''Velik broj mladih dobiva netočne, moralizirajuće informacije o seksualnosti koje utječu na njihov razvoj''

Borba s bikovima općenito gubi na popularnosti u Španjolskoj. Prema ispitivanju, samo 19 posto Španjolaca mlađih od 24 godine koridu smatraju interesantnom. Protivljenje je najveće u Kataloniji, gdje su dosad zatvorene dvije od tri arene za borbu s bikovima. Ljubitelji koride smatraju je dijelom nacionalne kulturne baštine, koja je nadahnula umjetnike poput Pabla Picassa i Ernesta Hemingwayja. (Hina)