Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kontroverzni Joras ne priznaje prodaju zemljišta na lijevoj obali Dragonje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kontroverzni "borac za slovensku južnu granicu" Joško Joras rekao je da neće poštovati odluku o prodaji na lijevoj obali Dragonje koju je donijela općina Buje.

"Ja obrađujem tu zemlju na osnovi ugovora sa slovenskim fondom za poljoprivredno zemljište. Ugovor važi do 2012. i od njega ne namjeravam odstupiti", rekao je Joras u posebnoj emisiji "Vrući stol" RTV Slovenija posvećenoj graničnim pitanjima.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

Dodao je kako je "neozbiljno" tražiti od njega da poštuje falsificirani katastar kojim je zemlja stavljena u vlasništvo hrvatske općine Buje.

Jorasov odvjetnik Danijel Starman rekao je da Slovenija ne smije pristati da o granici s Hrvatskom odlučuje Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu, kako su se lani načelno dogovorili slovenski premijer Janez Janša i hrvatski premijer Ivo Sanader i da bi na to pristala samo "neozbilja i neodgovorna politika" budući da je za razgraničenje Hrvatske i Slovenije ključno upravo to kome će pripasti zemljište na južnoj strani Dragonje.

Predsjednik Slovenske nacionalne alijanse i nekadašnji vicepremijer Marjan Podobnik rekao je da podržava odlučan stav premijera Janše koji je zbog prodaje terena protestirao kod Sanadera, ali da sada s tim koracima treba nastaviti i na lijevoj obali Dragonje osigurati i slovensku policijsku kontrolu.

Predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič izjavio je za emisiju "Vrući stolac" da bi Slovenija na Dragonju trebala poslati vojsku i policiju umjesto da sudjeluje u mirovnoj operaciji na Kosovu.

U emisiji je nastupio i Aurelio Juri, parlamentarni zastupnik oporbenih Socijalnih demokrata (SD), rekavši da se ne slaže s ekstremistčkim pogledima o slanju vojske i policije na granicu.

"Jedino preostalo rješenje je sud u Den Haagu", rekao je Juri.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene