Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kontroverzni "borac za slovensku južnu granicu" Joško Joras rekao je da neće poštovati odluku o prodaji na lijevoj obali Dragonje koju je donijela općina Buje.


"Ja obrađujem tu zemlju na osnovi ugovora sa slovenskim fondom za poljoprivredno zemljište. Ugovor važi do 2012. i od njega ne namjeravam odstupiti", rekao je Joras u posebnoj emisiji "Vrući stol" RTV Slovenija posvećenoj graničnim pitanjima.

Vezani članci Red za testiranje na koronavirus Zaraznija mutacija stigla nam vrlo blizu: Susjedi otkrili prvi slučaj indijskog soja koronavirusa Granični prijelaz, ilustracija Novi režim na granici: Slovenija objavila tko sve i pod kojim uvjetima od utorka smije u zemlju

Dodao je kako je "neozbiljno" tražiti od njega da poštuje falsificirani katastar kojim je zemlja stavljena u vlasništvo hrvatske općine Buje.

Jorasov odvjetnik Danijel Starman rekao je da Slovenija ne smije pristati da o granici s Hrvatskom odlučuje Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu, kako su se lani načelno dogovorili slovenski premijer Janez Janša i hrvatski premijer Ivo Sanader i da bi na to pristala samo "neozbilja i neodgovorna politika" budući da je za razgraničenje Hrvatske i Slovenije ključno upravo to kome će pripasti zemljište na južnoj strani Dragonje.

Predsjednik Slovenske nacionalne alijanse i nekadašnji vicepremijer Marjan Podobnik rekao je da podržava odlučan stav premijera Janše koji je zbog prodaje terena protestirao kod Sanadera, ali da sada s tim koracima treba nastaviti i na lijevoj obali Dragonje osigurati i slovensku policijsku kontrolu.

Predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič izjavio je za emisiju "Vrući stolac" da bi Slovenija na Dragonju trebala poslati vojsku i policiju umjesto da sudjeluje u mirovnoj operaciji na Kosovu.

U emisiji je nastupio i Aurelio Juri, parlamentarni zastupnik oporbenih Socijalnih demokrata (SD), rekavši da se ne slaže s ekstremistčkim pogledima o slanju vojske i policije na granicu.

"Jedino preostalo rješenje je sud u Den Haagu", rekao je Juri.