Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Konačni rezultati referenduma stigli su kao veliko iznenađenje jer su izlazne ankete pokazivale kako se oko dvije trećine birača izjasnilo pozitivno na pitanje podržavaju li mirovni sporazum.


Suprotno predviđanjima i podacima izlaznih anketa, Kolumbijci su na nedjeljnom referendumu odbili mirovni sporazum između vlade i marksističkih pobunjenika kojim bi bio okončan 52-godišnji rat između države i pobunjenika FARC-a u kojem je poginulo gotovo četvrt milijuna ljudi.

Vezani članci Rat u Ukrajini Rusija se opet dočepala ubojitih kamikaza koje siju strah: "Ovo im omogućuje fleksibilnost u gađanju" Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Hrvatska prvi put ravnopravna na sastanku europodručja: "Panike za sada nema"

Nakon prebrojanih 99,59 posto glasačkih listića, 50,23 posto izašlih na referendum glasovalo je protiv mirovnog sporazuma, dok je njih 49,76 podržalo dogovor vlade i pobunjenika.

Na referendum je izašlo samo 37 posto registriranih birača, a razlog tomu je dijelom i jaka kiša koja je padala diljem zemlje.

Konačni rezultati referenduma stigli su kao veliko iznenađenje jer su izlazne ankete pokazivale kako se oko dvije trećine birača izjasnilo pozitivno na pitanje podržavaju li mirovni sporazum.

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos i marksistički pobunjenički vođa Timošenko potpisali su u ponedjeljak u Cartageni povijesni mirovni sporazum kojim je formalno završen oružani sukob koji je trajao od 1964. godine.

U njemu je sudjelovalo nekoliko pobunjeničkih skupina krajnje ljevice, paravojske krajnje desnice i oružane snage. 

U polustoljetnom je sukobu poginulo gotovo 250.000 ljudi, 45.000 je nestalo a 6,9 milijuna je raseljeno.

Pregovarali o završetku sukoba trajali gotovo četiri godine

Santos i marksistički pobunjenički vođa Timošenko najavili su kako će se svejedno nastaviti boriti za završetak 52-godišnjeg oružanog sukoba

"Neću odustati u traženju mira sve do posljednjeg dana mandata jer to je pravi put za stvaranje bolje nacije za našu djecu", rekao je Santos kojemu drugi predsjednički mandat istječe u kolovozu 2018. godine, te se više neće moći kandidirati za tu dužnost.

"FARC i nadalje želi koristiti samo riječi kao oružje za izgradnju budućnosti. Svim ljudima u Kolumbiji koji sanjaju mir poručujem da računaju na nas i da će mir pobijediti", dodao je tome Timošenko.

Predstavnici dviju strana finalizirali su dogovor 24. kolovoza u Havani nakon gotovo četiri godine pregovora. Sporazum uključuje odredbe o uključivanju FARC-a u politički život, osnivanje suda za ratne zločine, reforme u ruralnom sektoru i reintegraciju demobiliziranih gerilaca u građanski život.

"Moramo završiti 52-godišnji rat i otvoriti novi put miru koji će nas odvesti u bolju budućnost. Mir je način kojim ćemo osigurati našoj djeci i unučadi bolju zemlju", izjavio je kolumbijski predsjednik nakon glasovanja.

Brojnost pripadnika FARC-a posljednjih se godina prepolovila zbog vojne ofenzive koju su podržale i Sjedinjene Države, pa su oni odlučili položiti oružje i za vlast se boriti političkim sredstvima.

Prema sporazumu FARC je mogao imati svoje predstavnike na predsjedničkim i parlamentarnim izborima 2018. godine. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju