Obavijesti Video Pretražite Navigacija
COVID OTPAD

Pandemija donijela i novu prijetnju zdravlju i okolišu. Kako se Hrvatska nosi s time? "Sve vezano uz koronavirus baca se u posebne vrećice"

Maske, zaštitna oprema, bočice cjepiva, šprice, kućni testovi – sve to čini infektološki otpad kojeg je tijekom pandemije bilo mnogo. Svjetska zdravstvena organizacija zato je upozorila da se radi o prijetnji zdravlju i okolišu.

Prije godinu dana se u KB Dubrava svaki dan stvaralo više od tri tone infektivnog otpada. Situacija je sada ipak bolja.

"KB Dubrava ima manje pacijenata nego što je imala, a i zaštitna oprema koju osoblje koristi je manja nego što smo koristili. Stvara se manje od jedne tone otpada dnevno", rekao je Ivan Durlen, voditelj Službe za osiguranje i unapređenje zdravstvene zaštite.

Pročitajte i ovo Beba Palčić - 2 U bolnicama 150 djece Palčići ostali bez lijeka koji život znači: "Neki od njih završavaju i na respiratoru, infekcija može biti pogubna. Nas kao udrugu se ne tiče tko je kriv..."

S druge strane, na svjetskoj razini infektološki otpad nastao zbog koronavirusa prijeti i zdravlju i okolišu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stoga je upozorila na 140 milijuna testnih kompleta i dovoljno kemijskog otpada da se napuni trećina olimpijskog bazena. Procjenjuju i da su doze cjepiva proizvele 144.000 tona otpada.

"Zapravo smo otkrili da su u otpadu u većoj količini rukavice nego maske, što je prilično zanimljivo s obzirom na to da su rukavice uglavnom nebitna zaštitna oprema za COVID. Tako da je to očigledan način na koji možemo smanjiti otpad", rekla je Maggie Montgomery iz WHO-a.

COVID otpad nastaje i u kućanstvima

Više otpada imaju i u riječkoj bolnici, ali kažu da se sve zbrinjavaju na vrijeme.

"Činjenica je da se za svakog pacijenta koji je COVID pozitivan koristi zaštitna oprema koja se skida i odlaže na poseban način", rekla je Iva Bilić Čače, predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV Dva američka helikoptera Black Hawk za nekoliko dana stižu u Hrvatsku: Poznati i neki detalji o isporuci

COVID otpad ne gomilaju samo bolnice, nego i kućanstva. Možda više ne koristimo plastične slamke, ali bacamo tisuće kućnih korona testova. Odgovor kamo s iskorištenim testom, reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak potražila je u gradu koji je prvak po odvajanju otpada.

"Sve vezano uz koronavirus se baca u posebne vrećice i čuva se posebno. Onda se stavi u posebnu vrećicu i baci u miješani otpad kako ne bi došlo u kontakt s našim djelatnicima jer oni u sortirnici obrađuju taj otpad", rekao je Siniša Radiković, direktor komunalne tvrtke u Prelogu.

Pandemija svoje posljedice ostavlja na svakom koraku, a one na okoliš tek će se zbrajati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene