Vrijeme u Chicagu (Foto: AFP)
Vrijeme u Chicagu (Foto: AFP) Foto: Afp

Rekordno niske temperature zabilježene su u proteklih nekoliko dana u SAD-u, a predviđa se da bi u središnjoj Americi mogle pasti i do -37 stupnjeva. Osjećaj hladnoće dodatno će pojačati vjetar, zbog kojeg će se činiti kao da je temperatura dosegla -50 stupnjeva.


Državni meteorološki zavod SAD-a najavio je da će u određenim dijelovima SAD-a vremenski uvjeti biti opasni za život. Istovremeno, Sjeverni je pol pogodio val vrućine, zbog čega temperatura ondje iznosi 14 stupnjeva iznad tamošnjeg prosjeka.

Vezani članci PR Bosch odaje priznanje svojim dobavljačima za nastojanja u ostvarivanju održivosti Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Božinović: "Jedna od najvećih sigurnosnih prijetnji su klimatske promjene. Očekivan je i znatan rast migracija''

Ovako neobično vrijeme – hladnoću u SAD-u i toplinski val na Sjevernom polu – uzrokuju polarni vorteksi, koji se jedan iznad drugoga nalaze na sjevernoj hemisferi. Donji vorteks zapravo je krivudava rijeka snažnih vjetrova koji tijekom cijele godine pušu oko 11 km iznad Zemljine površine.

Gornji vorteks nalazi se oko 50 km iznad Zemljine površine, a čini ga kružna rijeka vjetrova koji pušu samo tijekom zime, piše The ConversationOba vorteksa postoje zbog velike razlike između temperature na Arktiku i temperature na toplijim, južnijim dijelovima sjeverne hemisfere.

Kako klimatske promjene utječu na vortekse?

Emisije stakleničkih plinova su u posljednjih 50 godina Zemlju zagrijale za oko jedan stupanj. Međutim, temperatura na Arktiku porasla je za dva stupnja. To veće zagrijavanje uzrokovano je topljenjem leda i snijega tijekom proteklih desetljeća.

Zbog ubrzanog zagrijavanja Arktika, smanjila se razlika u temperaturi na sjeveru i na jugu, što je snizilo razlike u tlaku na Arktiku. To je oslabilo vjetrove nižeg vorteksa i prouzrokovalo velika lelujanja između sjevera i juga tog vorteksa te je u atmosferi stvorilo valove energije.

Ako je dovoljno valovita, ta se energija može kretati prema gore i poremetiti gornji vorteks te ga ponekad razdvojiti u više manjih vrtloga. Oni obično otputuju prema jugu te sa sobom donose hladniji zrak, a za sobom ostavljaju topliji Arktik. Jedan od tih vrtloga ovog će tjedna biti iznad SAD-a.

Još nije u potpunosti jasno hoće li klimatske promjene utjecati na učestalost takvih vrtloga. Simptomi promjenjive klime nisu uvijek očiti, ali sve su češće u središtu znanstvenih istraživanja.