Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najveća svjetska močvara, Pantanal na jugozapadu Brazila, svake se godine smanjuje za 2,3 %, te će za 50 godina vjerojatno nestati, kažu stručnjaci.


Pantanal, najveća svjetska močvara, prostire se na 240.000 km² i dom je čak 300 vrsta sisavaca i reptila, 665 vrsta ptica i 400 vrsta riba.

Vezani članci Kuće uz Neretvu (Foto: Dnevnik.hr) Klimatske promjene prijete i Hrvatskoj! Podigne li se razina mora, ovi krajevi bit će prvi na udaru: „Morat ćemo se vratiti u brda" Ilustracija: PIXSELL ''Planetarna kriza'': Znanstvenici otkrili novu prijetnju okolišu

Više od 80% površine ove močvara u sezoni kiša nalazi se pod vodom pogodujući rastu bilja kojim se hrane životinjske vrste ovog područja.

>> Usporeno uništavanje amazonske prašume

No, opstanak Pantanal ugrožavaju ljudi svojom pretjeranom aktivnošću na tom području. Zbog sječe šuma, razvoja poljoprivrede i nekontroliranog turizma površina ove močvare svake se godine smanji za 2,3 %, a za 50 godina mogla bi potpuno nestati.

Močvare zauzimaju 6 % Zemljine površine i funkcioniraju kao 'bubrezi' Zemlje, te su glavna staništa za 20 % nama poznatih životinjskih vrsta.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.