Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isušuje se rekordnom brzinom

Evo zašto će najveća močvara na svijetu NESTATI!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveća svjetska močvara, Pantanal na jugozapadu Brazila, svake se godine smanjuje za 2,3 %, te će za 50 godina vjerojatno nestati, kažu stručnjaci.

Pantanal, najveća svjetska močvara, prostire se na 240.000 km² i dom je čak 300 vrsta sisavaca i reptila, 665 vrsta ptica i 400 vrsta riba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi incident Užas u Splitu! Muškarac pratio ženu automobilom i prijetio joj nožem: "Kći je samo govorila - Mama vozi, mama vozi!" Dmitrij Medvedev Poslao jezivu poruku Medvedev zaprijetio nuklearnim ratom i obznanio koji bi gradovi bili na udaru: "Ako se to dogodi..."

Više od 80% površine ove močvara u sezoni kiša nalazi se pod vodom pogodujući rastu bilja kojim se hrane životinjske vrste ovog područja.

>> Usporeno uništavanje amazonske prašume

No, opstanak Pantanal ugrožavaju ljudi svojom pretjeranom aktivnošću na tom području. Zbog sječe šuma, razvoja poljoprivrede i nekontroliranog turizma površina ove močvare svake se godine smanji za 2,3 %, a za 50 godina mogla bi potpuno nestati.

Močvare zauzimaju 6 % Zemljine površine i funkcioniraju kao 'bubrezi' Zemlje, te su glavna staništa za 20 % nama poznatih životinjskih vrsta.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene