Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Deforestacija brazilske amazonske prašume spustila se na najnižu razinu u 23 godine, objavila je brazilska vlada i to pripisala čvršćem odnosu prema ilegalnom krčenju šume.


Uništenje brazilskoga dijela najveće svjetske prašume, smanjilo se u 12-mjesečnom razdoblju za 11 posto, na 6.238 četvorna kilometra, zaključili su stručnjaci na temelju satelitskih snimaka brazilskog nacionalnog instituta za istraživanje svemira.

Vezani članci Slika nije dostupna Znanstvenici u čudu: Ovi ljudi imaju najzdravija srca na svijetu, evo i zašto Slika nije dostupna ZLATNA GROZNICA Policija uništila cijeli grad: 'Tretiraju nas kao životinje. Kuda ćemo sada?'

>> Ispod rijeke Amazone otkrivena nova, ogromna podzemna rijeka

To je manje od četvrtine prašume uništene 2004., kad je bilo na vrhuncu krčenje šume radi stvaranja prostora za ispašu i za uzgoj soje.

Brazil je zadnjih godina pojačao nadzor i sprečava krčenje prašume u porječju Amazone, ali za napredak dijelom je zaslužan i sporiji globalni gospodarski rast koji je smanjio potražnju i cijene poljoprivrednih proizvoda.

No ukupan napredak u 2010./2011. prikrio je zabrinjavajući rast u nekim amazonskim državama poput Rondonije, u kojoj je deforestacija u odnosu na 2010. udvostručena. U saveznoj brazilskoj državi Mato Grossu deforestacija je u odnosu na godinu prije porasla za 20 posto. (Hina)