Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je u subotu u Muenchenu Rusiju da se prestane ponašati kao u vrijeme Hladnoga rata. S druge strane, Kličko najavljuje nove prosvjede.


"Ustrajemo na načelu da svaka zemlja ima pravo slobodno odlučiti o savezima u koje će ulaziti. Na ukrajinskom narodu je da izabere budućnost svoje zemlje", rekao je Rasmussen na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

Vezani članci Jezive zgrade (Foto: Nikita Nomerz) - 24 Oronule, napuštene zgrade jezive su same po sebi, no on ih je učinio još strašnijima Predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov i njemački kancelar Helmut Kohl (Arhivska fotografija: AFP) Otpečaćeni tajni dokumenti: Evo zašto Rusija ni dan danas ne vjeruje Zapadu

"Nitko od nas ne želi povratak u bivša vremena i ne prihvaćamo retoriku tih vremena", rekao je Rasmussen dodajući da je NATO zabrinut zbog dopreme ofenzivnog ruskog oružja u Bjelorusiju i Kalinjingrad te gomilanja vojnih snaga na Arktiku.

Također je kao neutemeljen odbacio ruski stav da su NATO-ov raketni štit i politika otvorenih vrata prema bivšim sovjetskim republikama prijetnja sigurnosti Rusije.

VIDEO Ukrajina gori, a policajci se sanjkaju!

"U NATO-u smo spremni razgovarati o transparentnosti tog pitanja i pozivam Rusiju na iskren dijalog" rekao je Rasmussen ponovivši da je raketni štit namijenjen isključivo sigurnosti Europe.

Odbacio je zahtjev Rusije da NATO povuče nuklearno oružje iz Europe prije početka bilo kakvih pregovora. "To nas neće dovesti nikamo. Uz političku volju možemo izbjeći hladnu suradnju i doseći pravo strateško partnerstvo oko kojeg smo se dogovorili", istaknuo je Rasmussen misleći na sporazum o partnerstvu između Rusije i NATO-a iz 1997.

Kličko najavljuje nove prosvjede

Ukrajinski oporbeni vođa Vitalij Kličko izjavio je u subotu u Muenchenu da su Ukrajinci spremni braniti demokratske težnje unatoč nasilju vladajućeg režima koji je optužio da je umjesto puta u Europu izabrao put terora i nasilja.

Zatražio je od vlade u Kijevu da oslobodi više od 300 zatvorenih prosvjednika i odgovori gdje je 27 nestalih, da vrati ustav iz 2004. s poštenom podjelom vlasti i raspiše nove predsjedničke izbore uz međunarodnu kontrolu.

'Proboli su mi ruke, razapeli me. Sjekli su mi uho, lice...'

"Moramo djelovati sad prije nego što bude kasno. Želimo sniziti temperaturu i osigurati da se kriza u Ukrajini riješi, jer u suprotnom može zapaliti cijelu regiju", rekao je bivši boksački prvak.

U raspravi o Ukrajini sudjelovao je i odlazeći ministar vanjskih poslova te zemlje Leonid Kožara koji je rekao da ne podupiru svi Ukrajinci protuvladine prosvjede te je gospodarskim razlozima branio vladinu odluku o približavanju Rusiji.

"Oporba se mora opredijeliti je li uz te terorističke skupine na ulicama ili ne. Ako se policija napada Molotovljevim koktelima i prosvjednici upadaju u vladine zgrade, to nisu mirni prosvjedi", rekao je ukrajinski ministar. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook