Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najmoderniji radar

Najnovije satelitske snimke zaledile krv u žilama Zapadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjak iz američkog Centra za strateške i međunarodne studije ističe da manjak razumijevanja toga što zemlje poput Kine pokušavaju napraviti, predstavlja najveću prepreku u donošenju pravih političkih odluka na Zapadu.

Kina, čini se, gradi vojni radarski sustav na ključnim plovnim rutama u jugoistočnoj Aziji, što je potez koji tjera strah u kosti ostatku svijeta.

Pročitajte i ovo Ruski i kineski ministar vanjskih poslova Strateško partnerstvo Dvije velesile ojačale veze: "Nastavljamo suradnju..." Slika nije dostupna Imaju zračnu bazu Kineski vojni zrakoplov prvi puta javno sletio na sporni arhipelag

Nove satelitske snimke pokazuju građevinu koja izgleda kao visokofrekventni radar, komunikacijske tornjeve i promatračnice u izgradnji na grebenu Cuarteron, najjužnijem od sedam spornih otoka u Južnom kineskom moru.

Fotografije je objavio američki Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS), ubrzo nakon što je uočeno 3000 metara novih zrakoplovnih pista na obližnjih grebenima, koje je Kina nedavno izgradila.

Kinezi: Sve je to u civilne svrhe; CSIS: Vidjet ćemo...

Kinezi i dalje tvrde da sve što rade na tim otocima, zapravo rade u civilne svrhe, no Gregory Poling iz CSIS-a ne vjeruje u to. On smatra da je ono što se vidi na fotografijama, mjera "preko ruba" za samo civilnu uporabu.

"Zamijetili smo stupove koji se doimaju kao radarski. To bi povećalo Kinezima moć nadzora i patroliranja u Južnom kineskom moru", rekao je Polling za news.com.au.

Greben Curteron je dio otočja Spartly, na koje pravo polažu i druge zemlje u regiji, uključujući i Maleziju, Filipine i Vijetnam.

"Vidjet ćemo te građevine u operativnoj fazi u idućih godinu dana. Ne postoji način kako doznati je li visokofrekventni radar već u uporabi, ali možemo vidjeti da neki od tornjeva još nisu dovršeni. Zajedno s pistama i infrastrukturom, učinak će biti takav da će eksponencijalno povećati moć Kine u regiji. Omogućit će im i projiciranje moći dalje na jug", tvrdi Polling.

Kinezi će moći vidjeti 'nevidljive' američke zrakoplove

To će azijskoj velesili dati kontrolu nad zračnim i brodskim prometom u tjesnacu Malacca između Malezije i Indonezije, koji je jedna od najvažnijih brodskih linija u svijetu za trgovinu robe, uključujući i naftu.

Kineski radar će raditi na način da šalje radarske valove u ionosferu, odakle će se oni odbijati nazad prema tlu. Na taj način Kinezi će moći vidjeti i američke "stealth" zrakoplove poput bombardera B-2, lovca F-22 Raptor i problematičnog F-35 višenamjenskog borbenog zrakoplova. Jednom kad ih tako otkriju, Kinezi mogu u misiju presretanja poslati svoje lovce s naprednim infracrvenim tragačima.

"Nitko nema ništa naprednije u Južnom kineskom moru. Vijetnam kontrolira 27 otoka na tom području, ali na kudikamo manje sofisticiran način", ističe Polling.

'Šah' pozicija bi se mogla pretvoriti i u vojnu 'mat' poziciju

U CSIS-u vjeruju da bi te radarske instalacije mogle imati velik utjecaj na vojnu ravnotežu u regiji, odnosno Južnom kineskom moru, čak veće nego postavljanje zemlja-zrak raketnih sustava HQ-9 na otoku Woody, na oblinjim Paracelima, koje je kina ranije u veljači postavila tamo.

Polling na kraju ističe i da manjak razumijevanja toga što zemlje poput Kine pokušavaju napraviti, predstavlja najveću prepreku u donošenju pravih političkih odluka na Zapadu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene