Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I Ameriku

Potez Kine uznemirio susjede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je postavila napredne zemlja-zrak raketne sustave na jednom od spornih otoka koje nadzire u Južnom kineskom moru. Na tom području svake godina prolazi više od 5 bilijuna dolara roba u globalnoj trgovini.

Kina je postavila napredne zemlja-zrak raketne sustave na jednom od spornih otoka koje nadzire u Južnom kineskom moru, rekli su u srijedu Tajvan i američki dužnosnici, čime je pojačala napetosti u tom području. Glasnogovornik tajvanskog ministarstva obrane general bojnik David Lo rekao je Reutersu da su bitnice projektila raspoređene na otok Woody. Otok je dio lanca Paracel koji je pod nadzorom Kine više od 40 godina, ali na kojega isto tako pravo polaže Tajvan i Vijetnam.

Pročitajte i ovo Lai Ching-te Potencijalni sukob Rezultati povijesnih izbora novi su udarac za Kinu: Hoće li vojno intervenirati? Kina lansirala raketni nosač satelita Einstein Probe - 3 Napeta situacija Uzbuna zbog kineske rakete, građanima stigla poruka na mobitel: "Pripazite na svoju sigurnost!"

"Zainteresirane strane trebaju surađivati kako bi održale mir i stabilnost u Južnom Kineskom moru i suzdržati se od poduzimanja jednostranih mjera koje bi povećale napetosti", rekao je Lo u srijedu.

Američki dužnosnik obrane isto tako je potvrdio raspoređivanje projektila o čemu je prvi izvijestio Fox News. Slike s civilnog satelita tvrtke ImageSat pokazuju dvije bitnice od osam lansera raketa zemlja-zrak kao i radarski sustav, prema izvješću Fox Newsa.

Kina polaže pravo na veći dio Južnog kineskog mora kroz koje svake godina prolazi više od 5 bilijuna dolara roba u globalnoj trgovini te gradi uzletno-sletne staze i drugu infrastrukturu na umjetnim otocima kako bi ojačala svoje pretenzije.

Sjedinjene Države govore kako će nastaviti provoditi "slobodu navigacijskih ophodnja" brodovima i zrakoplovima kako bi osigurale neometan prolaz kroz to područje na koje Vijetnam, Malezija, Brunei, Filipini i Tajvan polažu suprotstavljena prava. 

Obama i ASEAN razgovarali o napetostima u Južnom kineskom moru, ali ne spominju Kinu

Američki predsjednik Barack Obama rekao je utorak kako su on i čelnici zemalja jugoistočne Azije razgovarali o potrebi smanjivanja napetosti u Južnom kineskom moru i da su se suglasili kako bilo kakvi tamošnji teritorijalni prijepori trebaju biti riješeni miroljubivo i pravnim sredstvima.

Zajednička izjava, međutim, usuglašena nakon dvodnevnog summita s Udrugom zemalja jugoistočne Azije u odmaralištu Sunnylands u Kaliforniji, nije uključila konkretno spominjanje Kine i njezina agresivnog nastojanja da dođe do teritorija u Južnom kineskom moru kako je to tražio SAD.

Obama je rekao na konferenciji za novinare kako su čelnici potvrdili "našu snažnu predanost regionalnom poretku u kojem se podržavaju međunarodni propisi i norme i prava svih zemalja, velikih i malih".

"Razgovarali smo o potrebi za opipljivim mjerama u Južnom kineskom moru kako bi se smanjile napetosti uključujući zaustavljanje daljnjeg nasipavanja, nove gradnje i militarizacije spornih područja", rekao je Obama.

Nakon prvog danan razgovora o trgovinskim i gospodarskim pitanjima s 10 država ASEANA američki su se dužnosnici nadali da će doći do zajedničkog stajališta o Južnom kineskom moru gdje Kina i nekoliko zemalja ASEAN-a polažu suprotstavljena teritorijalna prava.

Ipak, nisu sve članice ASEAN-a suglasne o tome kako rješavati prijepore, a neke poput trenutne predsjedateljice ASEAN-a Laosa i njezina susjeda Kambodže imaju bliske gospodarske odnose s Kinom.

Zajednička izjava nije otvoreno usmjerila pozornost na Kinu nego je ponovila ključna opća načela suradnje SAD-ASEAN uključujući "uzajamno poštivanje suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti, jednakosti i političke neovisnosti svih zemalja ... i zajedničku predanost miroljubivom rješavanja sporova".

Isto tako je potvrdila "zajedničku predanost održavanju mira, sigurnosti i stabilnosti u regiji, osiguravanju pomorske sigurnosti i zaštite uključujući prava na slobodu plovidbe i nadlijetanja".(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene