Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vojne vježbe

FOTO/VIDEO Kina dignula vojsku i okružila Tajvan: "Ovo vam je kazna!"

Aktualno Galerija Borbeni zrakoplovi tajvanskih zračnih snaga Borbeni zrakoplovi tajvanskih zračnih snaga Foto: Afp Kineska vojska okružila Tajvan Kineska vojska okružila Tajvan Foto: Screenshot/X Borbeni zrakoplov Borbeni zrakoplov Foto: Afp Borbeni avion Borbeni avion Foto: Afp +2 Vojna vježba Galerija 1/7 >>
Kina je pokrenula dvodnevne vojne vježbe oko Tajvana, koje je nazvala kaznom za separatističke poteze, samo nekoliko dana nakon što je prisegnuo novi demokratski izabrani čelnik.

Kineska vladajuća Komunistička partija kaže da je Tajvan dio njezina teritorija, iako ga nikada nije kontrolirao, te je obećala da će zauzeti otok, ako bude potrebno i silom.

Vježbe koje su počele rano ujutro u četvrtak i koje će okružiti Tajvan predstavljaju prvi pravi test za novoizabranog Lai Ching-tea.

Kineska Narodna oslobodilačka vojska (PLA) priopćila je da je pokrenula zajedničke vojne vježbe koje uključuju kopnenu vojsku, mornaricu, zrakoplovstvo i raketne snage u područjima oko Tajvana u četvrtak u 7:45, piše CNN.

Vježbe se izvode u Tajvanskom tjesnacu koji odvaja otok od Kine. Također odvijaju u područjima oko tajvanskih udaljenih otoka Kinmen, Matsu, Wuqiu i Dongyin, koji se nalaze tik uz jugoistočnu obalu Kine, stoji u priopćenju Zapovjedništva istočnog ratišta PLA-a.

Pročitajte i ovo Urušila se pozornica u Meksiku - 2 Jako nevrijeme FOTO Raste broj mrtvih nakon urušavanja pozornice: Među stradalima i dijete - građanima poslano upozorenje

Pročitajte i ovo Neredi na Novoj Kaledoniji - 2 Nova Kaledonija Otok pod izvanrednim stanjem, tisuće turista zarobljene, stigao i predsjednik: "Pokrećemo nove velike operacije"

Mornarički pukovnik PLA-a Li Xi, glasnogovornik zapovjedništva, nazvao je vježbe snažnom kaznom za separatističke poteze snaga za neovisnost Tajvana i ozbiljnim upozorenjem protiv uplitanja i provokacija vanjskih sila.

Tajvanskog Laija Peking naziva opasnim separatistom zbog zalaganja za suverenitet. Peking je osudio Laijev inauguracijski govor tijekom kojeg je pozvao Kinu da prestane sa zastrašivanjem Tajvana.

Tajvansko ministarstvo obrane osudilo je kineske vježbe kao "iracionalne provokacije i akcije koje podrivaju regionalni mir i stabilnost".

Pročitajte i ovo Nesreća u Sesvetama - 2 Službe na terenu FOTO Prizori s mjesta teške prometne nesreće u Sesvetama, ima ozlijeđenih: "Vrištali su od bolova. Vozač je bio u nesvijesti"

U novom priopćenju ministarstvo je reklo da je poslalo pomorske, zračne i kopnene snage kao odgovor na vježbe.

“Ostajemo čvrsti i suzdržani. Ne tražimo sukobe, ali nećemo ni bježati od njih. Imamo samopouzdanja da zaštitimo našu nacionalnu sigurnost,” rečeno je.

"Žalosno je vidjeti kako Kina jednostranim vojnim provokacijama prijeti tajvanskoj demokraciji i slobodi te regionalnom miru i stabilnosti. Suočeni smo s vanjskim izazovima i prijetnjama, ali ćemo nastaviti braniti demokraciju i zaštititi nacionalnu sigurnost", rekla je glasnogovornica tajvanskog predsjednika Karen Kuo.

BBC naglašava da Kina prvi put simulira opći napad na otoku, a također prvi put su kao mete vježbi označeni mali tajvanski otoci koji su blizu obala Kine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krvave i pretučene UZNEMIRUJUĆI VIDEO Objavljena snimka Hamasovih militanata kako maltretiraju izraelske vojnikinje: "Ovo su cionistkinje, tako ste lijepe"

Pod čelnikom Xi Jinpingom Kina je pojačala diplomatski, ekonomski i vojni pritisak na Tajvan dok otočna demokracija jača neformalne veze sa Sjedinjenim Državama.

U kolovozu 2022. Kina je organizirala velike ratne operacije oko Tajvana kako bi pokazala svoje nezadovoljstvo posjetom tadašnje predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Taipeiju. Peking je ispalio projektile u vode koje okružuju otok i simulirao blokadu borbenim zrakoplovima i ratnim brodovima, što je bila najveća demonstracija sile u posljednjih nekoliko godina.

Pročitajte i ovo Osumnjičeni za ubojstvo iz Donjeg Kneginca Ubojstvo u obiteljskoj kući Osumnjičenome za ubojstvo u Donjem Knegincu potvrđen istražni zatvor

Kineski ratni zrakoplovi sada redovito ulaze u tajvansku identifikacijsku zonu protuzračne obrane (ADIZ) te preko Srednje linije u Tajvanskom tjesnacu – neformalne točke razgraničenja koju Peking ne priznaje, ali ju je do posljednjih godina uglavnom poštovao.

Peking je također vršio pritisak na Laija uoči njegove inauguracije. Dana 15. svibnja, nekoliko dana prije nego što je Lai preuzeo dužnost, tajvanske vlasti rekle su da su otkrile 45 kineskih vojnih zrakoplova oko Tajvana, najveći broj u jednom danu ove godine.

Evan A. Feigenbaum, potpredsjednik za studije Carnegiejeve zaklade za međunarodni mir, najnovije kineske vježbe naziva "taktikom zastrašivanja, ali ne i znakom neizbježnog rata".

Neki obrambeni stručnjaci komentirali su da naziv najnovijih kineskih vojnih vježbi "Joint Sword-2024A" sugerira da bi još jedan krug vježbi mogao uslijediti kasnije ove godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene