Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIJE NAFTA

Jedna je od najsiromašnijih zemalja svijeta, ali Afganistan zapravo leži na velikom bogatstvu. Stručnjak otkriva da se sada u sve uključuje - nova svjetska sila

Aktualno Galerija Vlatko Cvrtila Vlatko Cvrtila Foto: DNEVNIK.hr Tko je zaradio na Afganistanu? - 6 Tko je zaradio na Afganistanu? - 6 Foto: DNEVNIK.hr Tko je zaradio na Afganistanu? - 5 Tko je zaradio na Afganistanu? - 5 Foto: DNEVNIK.hr Tko je zaradio na Afganistanu? - 4 Tko je zaradio na Afganistanu? - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Tko je zaradio na Afganistanu? - 3 Galerija 1/7 >>
Svijet je i dalje šokiran brzinom kojom su talibani zavladali Afganistanom. Pokušava se izračunati isplativost američke dvadesetogodišnje intervencije i upozorava da su se talibani domogli velikog bogatstva.

Afganistan je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta. Ali leži na velikom bogatstvu. U toj su zemlji otkrivene goleme zalihe litija vrijedne više od bilijun dolara. Litij je važan u izradi baterija i globalnoj borbi protiv klimatskih promjena. Zalihe su otkrili američki stručnjaci, ali SAD je od njih, kao i cijelog Afganistana dignuo ruke.

Pročitajte i ovo Obilna kiša u Afganistanu izvanredno stanje Raste broj stradalih nakon obilnih kiša i nevremena: Zbog sukoba i loše infrastrukture, dvije zemlje teško se s time nose Ilustracija Istraživanje otkriva Zbog niske financijske pismenosti kućanstva gube i do 4740 eura: "Donošenje pametnih odluka nije nuklearna fizika"

"Očito su procijenili da kad stavite s jedne strane geostrateške i geopolitičke razloge i s druge strane ono što morate investirati u državu i onda eventualno investirati u iskorištavanje rudnih bogatstava Afganistana, da je naprosto cijena previsoka i da se to ne isplati", smatra sigurnosni stručnjak Vlatko Cvrtila.

Povlačenjem SAD-a i zapada iz Afganistana otvorio se prostor za susjedne sile, Pakistan, Rusiju i posebno Kinu.

"Jer vidi tu svoju ekonomsku priliku s obzirom da ona želi i investira jako puno novaca u taj put svile. Afganistan se nalazi upravo u tom prostoru gdje oni žele napraviti kopneni put prema Europi, Europskoj uniji, odnosno tom najvećem tržištu na svijetu", dodao je stručnjak u razgovoru s novinarom Dnevnika Nove TV Danijelom Vrbotom.

Dvadesetogodišnja intervencija u Afganistanu jedan je od najskupljih ratova u američkoj povijesti. Potrošeno je oko bilijun dolara, ali nije sve izgubljeno.

"Ispada da su ti novci došli u Afganistan i negdje isparili. Nisu. Naravno kad SAD daju pomoć, onda je to vezana pomoć. Mi vam dajemo pomoć u određenim sumama novaca, ali ćete kupiti američke proizvode. Mi danas možemo govoriti o tome koliko su oni investirali u afganistansku vojsku, ali ona je opremana američkim oružjem i američkim sredstvima i tu su dobro zaradile američke kompanije“, zaključio je Cvrtila.

Geopolitički uvjeti u posljednjih dvadeset godina znatno su se promijenili. Washington je sad zaključio kako se ostanak u Afganistanu više ne isplati. Iako na bojnom polju nije poražen, prihvatio je doživjeti neuspjeh u nastojanjima da demokratizira zemlju. Ali to ne znači da su financijske igre gotove.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene