Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rishi Sunak

Britanski premijer o opasnom desetljeću: "Prijeti nam sukob gori od rata u Ukrajini"

Rishi Sunak
Rishi Sunak Afp
Aktualno Galerija Rishi Sunak Rishi Sunak Foto: Afp Vojne vježba u Južnom kineskom moru Vojne vježba u Južnom kineskom moru Foto: Afp Rishi Sunak Rishi Sunak Foto: Afp Rishi Sunak i Volodimir Zelenski Rishi Sunak i Volodimir Zelenski Foto: Afp +0 Rishi Sunak Galerija 1/5 >>
Ruski napad na Ukrajinu i kineska agresija vezano za Tajvan mogli bi stvoriti svijet opasnosti, nereda i podjela, rekao je britanski premijer Rishi Sunak.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da je pred nama teško i opasno desetljeće nakon što je njegova vlada u ponedjeljak objavila veliko izvješće o obrani, sigurnosti i vanjskoj politici.

U dokumentu dugom 63 stranice stoji da je svijet pred velikim rizikom eskalacije sukoba, uključujući i nuklearni rat. U njemu se ističe da je rat u Ukrajini trenutačno sigurnosni prioritet, ali dodaje da bi kineska agresija kada je u pitanju Tajvan mogla imati veće globalne posljedice nego sukob u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Tenk Abrams Izvještaj švedskog instituta Europa se masovno naoružava: Objavljeno tko su najveći izvoznici oružja

Pročitajte i ovo T-64 u Ukrajini Poznati sovjetski model Potez očajnika? Putin iz muzeja izvlači tenkove i šalje ih na front

Sunak je rekao da Komunistička stranka Kine predstavlja izazov koji će definirati epohu te dodao da je ruska agresija napad na Ujedinjeno Kraljevstvo i europsku sigurnost.

"Ruska ilegalna invazija Ukrajine, korištenje energije i hrane kao oruđe u ratu te neodgovorna nuklearna retorika, zajedno s agresivnijim kineskim stajalištem u Južnom kineskom moru i Tajvanskom tjesnacu, prijeti pretvoriti svijet u mjesto koje je određeno opasnošću, neredom i podjelama", rekao je britanski premijer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene