Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I bi svjetlo

Odbrojavaju zadnje dane u mraku i uspjeli su uštedjeti više od milijun kuna: "Ako će to pomoći gradu…"

Aktualno Galerija Rasvjeta u Vukovaru, ilustracija - 5 Rasvjeta u Vukovaru, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Rasvjeta u Vukovaru, ilustracija - 1 Rasvjeta u Vukovaru, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rasvjeta u Vukovaru, ilustracija - 3 Rasvjeta u Vukovaru, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Rasvjeta u Vukovaru, ilustracija - 4 Rasvjeta u Vukovaru, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Rasvjeta u Vukovaru, ilustracija - 2 Galerija 1/6 >>
Isplatilo se. Godinu dana nakon gašenja svake druge svjetiljke u gradu, Vukovarcima se vraća svjetlo. Uspjeli su uštedjeti više od milijun kuna i prebroditi najteži dio energetske krize. Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bašić Đukarić posjetila je Vukovarce koji odbrojavaju zadnje dane u mraku. Doznali smo i kako će ubuduće grad smanjiti račun za struju.

Večer u Vukovaru. Ulice u mraku. Svijetli svaka druga ili treća žarulja. Javnu rasvjetu ugasila je poskupjela struja. Vukovarci su odlučili da je bolje hodati u mraku nego plaćati skuplje komunalije.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

"Voljeli bi da svijetli sve, međutim, ako će to nešto pomoći gradu da bude pola osvjetljeno, neka", kazao je Ilija iz Vukovara. Nakon godinu dana svjetlo se vraća.

Rasvjeta u Vukovaru, ilustracija - 5 Rasvjeta u Vukovaru, ilustracija - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Krenuli smo iz perifernih dijelova grada gdje je to bilo potrebnije iz razloga manjeg broja rasvjetnih tijela, spustili smo se prema centru grada, imamo još određene dijelove grada koje moramo upaliti", objavio je pročelnik Dražen Čulig.

Mjere štednje su se isplatile.

"Projicirani računi su trebali biti za prošlu godinu na 4 i pol milijuna kuna što je značajan porast u odnosu na milijun i pol kuna koliko smo imali prije poskupljenja, a sa mjerama štednje smo uštedjeli milijun i pol, milijun i 200 tisuća", potvrdio je gradonačelnik Ivan Penava.

Ugovorena je i nova, povoljnija cijena struje. 15, umjesto prošlogodišnjih 55 centi po kilovatsatu.

"Mi stare babe smo u kući kad je mrak. Čim se mrači već smo gore u stanu. Ali fino mi je kad gori, onda nigdje ne moram paliti svjetlo", govori Ivanka.

Deset posto rasvjete ipak ostaje u redukciji.

"Nećemo paliti onaj dio gdje je javna rasvjeta kroz nekakve projekte bila predimenzionirana, odnosno, preveliko je osvjetljenje, smatramo da za tim nema potrebe, to je tipa šetnica uz Dunav", zaključio je Čulig.

Rasvjeta u Vukovaru, ilustracija - 5 Rasvjeta u Vukovaru, ilustracija - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Štednja, ali drugačija, nastavlja se i na velikim prometnicama. Rasvjetnih tijela u Vukovaru je 5.900. Devetsto je dobilo led žarulje, što je račune smanjilo 40 posto, a cilj je to učiniti u cijelom gradu. Najprometniji dijelovi grada i do sad su bili osvijetljeni, a mrak sada napušta i ostatak grada.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene